A rangos elismerést az Ybl-díjas építész a Magyar Állami Operaház rekonstrukciójáért Miloš Zemantól, a Cseh Köztársaság elnökétől vehette át szeptember 14-én a prágai várban.

A közép-európai országok kiemelkedő építészeinek munkáját elismerő Jože Plečnik – 2022 Közép-európai építészeti díjjal tüntették ki a Magyar Állami Operaház rekonstrukciójáért Zoboki Gábort. A cseh főváros jelképévé vált prágai vár szlovén építészéről elnevezett rangos díjat idén ötödik alkalommal ítélték oda, együttműködésben a Nemzetközi Építészszövetséggel és az UNESCO-val. A díjat Miloš Zeman, a Cseh Köztársaság elnöke adta át szeptember 14-én a prágai várban.

A Jože Plečnik-díjat kiemelkedő
építészeknek és építőmérnököknek ítélik oda az építészethez és a műemlékek
megőrzéséhez nyújtott élethosszig tartó hozzájárulásukért. A rangos díj
névadója Jože Plečnik szlovén építész, aki Tomas Garrigue Masaryk felkérésére elvállalta
az azóta a cseh főváros jelképévé és a köztársaság szimbólumává vált prágai vár
helyreállításának és kormányzati székhellyé alakításának tervezését. A Jože
Plečnik-díjat először 2018-ban adták át a Csehszlovák Köztársaság
megalakulásának századik évfordulója alkalmából. Eddig 216 építész, mérnök,
természetvédő és egyéb szakember vehette át a díjat.

A mostani díjátadó különlegessége, hogy idén ünneplik Jože Plečnik születésének 150. évfordulóját, továbbá az is, hogy 2022-ben a díjat Közép-európai építészeti díj címmel egészítették ki, amely így felöleli a Cseh Köztársaságon kívüli országok, különösen a visegrádi együttműködés, valamint a régió egyéb országainak – Ausztria és Szlovénia – építészeti munkáit, együttműködve Nemzetközi Építészszövetséggel (UIA) és az UNESCO-val.

Az idén márciusban Kossuth-díjjal is
kitüntetett Zoboki Gábornak a Magyar Állami Operaház felújításának tervezéséért
ítélték oda a Jože Plečnik – 2022 Közép-európai építészeti díjat. 

Az Operaház, Magyarország egyik legfontosabb középülete 2022-ben ötéves rekonstrukciót követően született teljesen újjá. Az átfogó kutatásokra alapozott tervezői koncepció azt célozta, hogy „Ybl Miklós fejével” gondolkodva, az ő forrásaihoz visszanyúlva revitalizálják a 138 éves házat, mindeközben kiszolgálják a 21. századi színháztechnológiai és nézői igényeket. A generáltervező ZDA – Zoboki Építésziroda sok száz szakértővel, művésszel és restaurátorral működött együtt az évtized egyik legnagyobb kihívását jelentő rekonstrukción.

A Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ)
felterjesztésére Zoboki Gábor mellett négy további magyar építészt, Nagy
Csabát, Balázs Mihályt, Gutowski Róbertet és Krizsán Andrást is díjazták.

Zoboki Gábor Kossuth- és Ybl-díjas magyar építészmérnök, egyetemi tanár. Legismertebb magyarországi tervezői munkái közé tartozik a világviszonylatban is jegyzett hangversenyteremmel büszkélkedő budapesti Művészetek Palotája (Müpa), a Nemzeti Táncszínház, a Magyar Állami Operaház történeti rekonstrukciója, a Richter Gedeon-ház, valamint külföldön a sencseni Nanshan Kulturális és Sportközpont. Utóbbi Hudec László 1930-as évekbeli munkásságát követően az első magyar építészek által jegyzett jelentős ház Kínában. Munkáit több ízben építészeti nívódíjjal, valamint a Nemzetközi Ingatlanszövetség FIABCI-díjával tüntették ki.