A magyar weboldalak tömeges archiválását a nemzeti könyvtár végzi a 2021. január 1-jén hatályba lépett 626/2020. számú kormányrendelet alapján. Az OSZK-ban tavaly óta önálló szervezeti egységként működő webarchiválási osztály feladata, hogy az interneten nyilvánosan elérhető, a magyar közönségnek szánt, digitális formában keletkezett és terjesztett dokumentumokat, információforrásokat archiválja meghatározott időszakonként a megőrzés és kutathatóság érdekében. A szabályozás egyedi engedélyeztetés nélkül is lehetővé teszi az OSZK számára a nyilvános szolgáltatást a kormányzati és önkormányzati szervek, illetve az állami vagy önkormányzati fenntartású intézmények webhelyei, valamint a költségvetési támogatás igénybevételével létrehozott webes tartalomszolgáltatások archivált példányai esetében. A szakemberek célja, hogy a közelmúltunkat tükröző archivált webtartalmak az általános érdeklődés és a tudományos kutatások részét képezhessék.

A jogi háttér megteremtésének és az OSZK infrastruktúrája megújulásának köszönhetően az intézményben a webaratás üzemszerűen folyik – tizenöt témakörben negyed-, webtérszinten pedig féléves gyakorisággal. Az archívum munkatársai alkalomszerűen közösségimédia-oldalakat és kiemelt eseményekhez kapcsolódva egyedi híreket is mentenek. A nyilvánosan is elérhető gyűjtemény mérete jelenleg 4,6, a nem nyilvánosé pedig közel 70 terabájt, ami csaknem 1 milliárd digitális objektumot jelent.

A folyamatosan bővülő partnerkapcsolatoknak köszönhetően az idei videókonferencia két részre oszlik. Az első nap programja a közép-európai régióban működő webarchívumok gyakorlatával foglalkozik, majd az előadások után kerekasztal-beszélgetés következik a nemzetközi együttműködés lehetséges formáiról, valamint egy közös portál és keresőfelület kialakításáról.

A tanácskozás második napján magyar szakemberek tartanak előadást a digitális megőrzésről, a webhelyek könyvtári katalogizálásáról, a honlapok archívumbaráttá alakításáról, a digitális bölcsészeti műhelyekben folyó archiválásokról és kutatásokról, valamint az OSZK webarchiválási osztályának elmúlt több mint egyéves tevékenységéről.

A „404-es workshop” minden évben jó alkalom az ismeretterjesztésre és ismeretszerzésre a digitálisan született kultúránk hosszú távú megőrzése iránt érdeklődők számára. A konferencia részletes programja az OSZK honlapján olvasható.

Nyitókép forrása: Országos Széchényi Könyvtár