Ismét a megszokott, farsangi időszakban várja a családokat a Fékomadta Fesztivál, amelyet ezelőtt négy évvel zsámbéki hagyományőrzők, helyi művészek és alkotók hívtak életre. A minden szempontból páratlan és rendhagyó programok betekintést engednek Zsámbék középkori múltjába, hagyományaiba, megidéznek rég elfeledett szokásokat, mesterségeket.

Zsámbék építészeti emlékeiben is tapintható a középkor, az itt élő művészek és hagyományőrzők pedig a Fékomadta Fesztiválon évről évre megidézik azokat a szokásokat, hiedelmeket, tradíciókat, amik meghatározták az itt élő közösségeket. A középkori vásári játékok sajátja, hogy azokba bárki bekapcsolódhat, és egy pillanat alatt a közösség részévé válik.

„A régi ember életében mindenre megvolt az alkalmas idő és ezáltal a stabilitás. A farsang arra való, hogy az ember lazítson. Félrerakták a problémákat és nehézségeket, ilyenkor a feje tetejére állt minden, és mindenki egyenrangúként együtt vigadozott. A Fékomadta igazi sátoros ünnep. Égnek a tüzek, sülnek a pecsenyék, felfújják a dudákat, itt nem fellépők és nézők vannak, hanem mindenki része a mulatságnak! Miben lesz más a fesztivál, mint a tavalyi? Idén például felgyújtunk egy falut!” – mondta el Fejér Máté, a Fékomadta művészeti vezetője.

A fesztiválon remek, ehhez a korszakhoz kapcsolható zenekarok lépnek fel és muzsikálnak az eseményekhez, ahol az egyik kiemelkedő résztvevő a Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület, amely a X. és a kora XI. századi magyarság és Kelet-Európa hadi és népi kultúrájával foglalkozik. Az este természetesen tánccal és táncházzal lesz teljes, ahogy az előző években, idén is a Kontárossal.

A Hollóének Hungarica Régizene Együttes középkori és világzenei produkció, a XII–XVII. századdal bezárólag, hangszereik között középkori duda, ciszter, középkori dob szerepel, zenéjük pedig igazi középkori punk and roll!

A Csángálló egy öt lelket egyesítő család, léptük nyomán muzsikaszó s vigadalom fakad. Zenéjükben a gyimesi és moldvai csángók világa, valamint a Balkán izgalmas népzenéje találkozik, melyek szabad gondolkodásmóddal kibővülve, improvizációval, komponálással és énekkel válnak egy új egésszé. Így zenéjük nemcsak egy virtuóz buliesemény, hanem muzsikájuk eredetének tudatállapota is. Közös álmuk 2009-ben indult útjára, Sára Csobán és Bősze Tamás Jean-Pierre vezetésével. Azóta állandó szereplőivé váltak a magyar népzenei és világzenei életnek, rendszeres fellépői a budapesti táncházaknak, kluboknak és nyári fesztiváloknak, emellett többször koncerteztek már külföldön is.

A Kontáros a hangzókról és a moldvai öregektől tanulta ennek a máig élő, de egyre inkább veszélyeztetett kultúrának a zenéjét, amelynek autentikus visszaadására törekszenek. Táncházaikba bárki szabadon becsatlakozhat, legyen tapasztalt táncházas vagy kezdő érdeklődő.

A rendezvény látogatása nem kötött védettségi igazolványhoz.

Nyitókép: Nyugati Gyepűk. Fotó: Zsámbéki Nyári Színház