Az egész napos programban több harci hagyományőrző csoport is segít felidézni az 1200-as évek végén épült vár évszázadait. A Dunaújvárosi Íjász Egyesület a várárokban íjászversenyt rendez, és ízelítőt ad a számszeríjászatból, a Simontornyai Hagyományőrző Egyesület korhű harci toborzót mutat be, a siófoki Csodaszarvas Népe Hagyományőrző Egyesület avar kori harci bemutatóval a népvándorlás korába kalauzolja az érdeklődőket.
    

A családoknak szánt programon a gyerekek a fegyver- és ékszerkészítés mellett a hagyományőrzők harci eszközeit is kipróbálhatják; a nap folyamán a tolnanémedi Nebojsza tánccsoport középkori táncokat ad elő, és Balassi-dalokkal is felidézik a kor hangulatát.
    
A rendezvényen bemutatják a vár 3D-s rekonstrukcióját, amely az épület XIII?XVI. századi állapotát a tájba illesztve tükrözi, és a reneszánsz kori átépítés után a várbelsőt, illetve a berendezési tárgyakat tárja a látogatók elé. A régészeti 3D-s rekonstrukció általános kérdéseiről Balogh András informatikus, a vár építéstörténetéről Szőke Balázs művészettörténész tart előadást.
    
A vár napján ismertetik a simontornyai vármúzeum egy vártörténeti kezdeményezésének eddigi eredményeit; az intézmény honlapot indított az épületről készült fotók közzétételére. A simontornyaivar.fotogyujtes.hu oldalra nem hivatásos fotósok, kirándulók is tölthetnek fel a várról, filmnegatívra készült, XX. századi felvételeket. A honlapon jelenleg 31 fénykép látható, amelyek közül több a vár múlt századi, még a helyreállítás előtti állapotát illusztrálja.