A Magyar Muzsikusok Szövetsége közleményt adott ki a Zeneakadémia rektorválasztásának folyamatával kapcsolatban, amelyet alább változtatás nélkül jelentetünk meg.

A Magyar Muzsikusok Szövetségének (MMSZ) célja a magyar klasszikus zene társadalmi elfogadottságának, kulturális szerepének emelése, éppen ezért kiemelt figyelmet fordít a zenei oktatásra alapfoktól egészen felsőfokig. A Zeneakadémia a magyar felsőoktatás és kultúra egyik csúcsintézménye, melynek működése hatással van nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi zenei életre is. A Szövetség ezért kiemelt figyelemmel kíséri a Zeneakadémia rektorválasztásának folyamatát.

Az elnökség azzal fordult Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszterhez, hogy a Zeneakadémia nemzetközi versenyképességének megerősítése érdekében tárgyaljanak a pályázat módosításáról. Csák János miniszter úr fogadta az MMSZ küldöttségét, amelyben részt vett Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész, Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, Keller András Kossuth-díjas hegedűművész, karmester, valamint Csonka András, az MMSZ főtitkára.

Csák János miniszter megvitatta a küldöttséggel a kérdést; bár nem minden javaslattal értett egyet, az elvi célokban osztotta a Szövetség véleményét, aminek kulcsa, hogy nemzetközileg elismert szakember vezesse az intézményt.

Az MMSZ elnöke Keller András, az elnökség tagjai Balázs János, Baráti Kristóf, Bogányi Gergely, Kelemen Barnabás, Rost Andrea és Várjon Dénes.

Az ügy előzményéről itt írtunk.