Ezt Csák János kulturális és innovációs miniszter az ATV Egyenes beszéd című műsorában jelentette be kedd este.

A miniszter bejelentette, hogy visszavonja a Zeneakadémia rektori székére július 3-án kiírt pályázatot, és újat írnak ki.

Az egyetem szenátusa és tanszékvezetői a pályázat kiírását követően jelezték, hogy a tárca a rektori pályázatában jelentősen leszűkíti azoknak a körét, akik jelentkezhetnek a pozícióra. „E szűkítés során súlyos és a magyar felsőoktatás 1990 utáni történetében példátlan diszkrimináció valósul meg” – írták. A tiltakozáshoz csatlakozott a Széchenyi Művészeti Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Bizottsága is. (Az előzményekről itt írtunk.)

A miniszter elmondta: találkozott a Magyar Muzsikusok Szövetségének képviselőivel. (A szövetség megalakulásáról itt írtunk.) Megvitatták a felmerült igényeket, és a napokban a szaktárca kiterjeszti a pályázatot, hogy azon a Jazz Szövetség tagjai, a népzenészek és mások is elindulhassanak.

Csák János az Egyenes beszédben közölte: abban konszenzus van, hogy a Zeneakadémiának be kell töltenie az őt megillető nemzetközi szerepet, ehhez pedig szerinte az kell, hogy karizmatikus vezetője legyen az intézménynek, „aki állt már a világ nagy színpadjain, aki tudja, milyen zsűriben lenni”, és aki bevonzza a külföldi hallgatókat a Zeneakadémiára.

A héten a minisztérium újra ki fogja írni a pályázatot, és meghosszabbítják a határidőt is.

Az interjúban Csák János az Operaház vezetői pályázatának elbírásáról is beszélt. Meglátása szerint egy ilyen nagy intézmény vezetéséhez ismerni kell a közeget, nagy menedzsmenttapasztalattal és rendkívüli időkben való navigálási képességgel is rendelkezni kell. Ókovács Szilveszter megfelel ezeknek a kívánalmaknak, a pályázaton „mindegyik jelölt jó volt valamiben, de összességében ő volt a jó” – fogalmazott miniszter.

Az adás itt hallgatható meg.

A Magyar Muzsikusok Szövetsége a Zeneakadémia rektorválasztásáról közleményt adott ki, amely itt olvasható.

A képen Csák János.