A Kozma Lajos Iparművészeti Ösztöndíjat 1987-ben a Művelődési és Oktatási Minisztérium alapította a 35 évnél fiatalabb, Iparművészeti Egyetemet végzett, önálló művészi tevékenységet folytató kézműves-iparművészek számára. Az ösztöndíj névadója, Kozma Lajos a magyar art deco kiemelkedő építésze a két világháború közötti magyar lakásművészet megújítója. Az Iparművészeti Főiskolán tanárként és igazgatóként tevékenykedett és könyvgrafikusi munkássága is számottevő.

 

Ez a kiállítás a fiatalságról, a megújulási képességről és a tehetségről szól ? mondta el dr. Hóvári János, az ösztöndíjat szakmailag és pénzügyileg lebonyolító MANK Nonprofit Kft. főigazgatója. Kifejtette: ?a vizuális szennyezés évszázadában élünk, amikor egyúttal a legnagyobb vizuális szennyezés is zajlik. A kiállított művek éppen ezért szabadságharcos alkotások.?

 

?Az itt bemutatkozó művészek közös vonása, hogy a jövőre 30 éves beszámoló kiállítási múlttal rendelkező Kozma Lajos Iparművészeti Ösztöndíjpályázat 2017. évi nyertesei. Olyan fiatal alkotók, akik már a jelentkezésük előtt bizonyították, hogy választott művészeti területük legjobbjai közé tartoznak és abba az irányba haladnak, hogy meghatározó jelentőséggel formálják kézműves iparművészetünk jelenét és jövőjét? ? mondta el megnyitó beszédében N. Mészáros Júlia művészettörténész, az ösztöndíjról döntő kuratórium tagja.

 

Hozzátette, hogy az ösztöndíjpályázat első tíz évében a jelentkezők között a textiltervező művészek voltak többségben, a második tíz évben mellettük egyre több keramikus, üveges, ötvös és bőrrel dolgozó iparművész is jelentkezett, a harmadik évtizedben pedig rendszeressé vált a formatervezők és divattervezők részvétele az ösztöndíjpályázaton. ?A díjazottak közül többen mára etalonokká váltak az újabb generációk számára, sokan tanítanak is. Számukra mesterség és művészet szinonim fogalmak, mert egyedi vagy kisszériás tárgyaik és autonóm alkotásaik a legmagasabb szinten ötvözi kéz és szellem intelligenciáját és a világ, Európa vagy Magyarország kulturális örökségét. Az itt szereplő tíz kiállító művész munkái változatos képet adnak saját alkotói törekvéseiken túl a hazai kézműves iparművészet folytonos megújulási képességéről.?

 

Idén a tavalyi ösztöndíjasok, Kárpáti Judit Eszter, Bősze Eszter, Fabricius-Nagy Emese, Kovács Eszter, Strohner Márton József, Farkas Pap Éva, Kóródi Zsuzsanna, Pápai Lilla, Gelley Kristóf, Simon Viktória mutatják be elkészült alkotásaikat, amelyeket március 29-ig láthat a közönsége a Kultúrkúriában.

Az ösztöndíj a legjelentősebb innovációk piacképes termékké vagy autonóm művé fejlesztéséhez nyújt egy-három évig támogatást, amelyre évente írnak ki pályázatot.

A beérkezett jelentkezéseket nyolc fős független szakmai kuratórium bírálja el, ők választják ki minden évben a tíz legígéretesebb pályázót. Idén a kuratórium tagja volt Garam Judit ruha- és divattervező, Soltész Melinda tagozati titkár, Lublóy Zoltán keramikus, Sipos Balázs üvegtervező, N. Mészáros Júlia művészettörténész, Tóth Zoltán tervezőművész, Gulyás Judit textiltervező és a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesülete képviseletében a jelenlegi elnök, Mascher Róbert formatervező iparművész.

Az kiállításmegnyitón kihirdették az idei ösztöndíjasok névsorát is. Idén a 31 jelentkező közül Csávás Ruzicska Tünde, Fazekas Veronika Borbála, Juhos Janka, Kalicz-Mészáros Klára, Nagy Krisztina, Révész Eszter, Tengely Nóra, Mitter Anna Róza, Kóródi Zsuzsanna és Pápai Lilla nyerte el a támogatást.

Az ösztöndíj összege január 1. és augusztus 31. között havi bruttó 100 ezer forint, szeptember 1. és december 31. között havi bruttó 200 ezer forint.
 

Forrás: Kultúra.hu/MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond