fbpx

Közművelődési intézményeket és könyvtárakat tüntettek ki

Dr. Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a magyar kultúra napja alkalmából átadta a Minősített Közművelődési Intézmény és a Minősített Könyvtár címeket, valamint a Könyvtári Minőségi Díjakat.

A kitüntetések azoknak a közművelődési intézményeknek és könyvtáraknak adományozhatók, amelyek a közművelődési és könyvtári szolgáltatások terén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium azokat az intézményeket díjazta, amelyek kiemelkedő feladatellátásukkal, munkájukkal, mindennapi tevékenységeikkel segítik, erősítik a közösségeket, az egyéneket, vagyis folyamatosan és tudatosan sokat tesznek a közművelődésért, a könyvtári szolgáltatásokért és azok megújulásáért.

Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár beszédében elmondta: Kölcsey arra figyelmeztet, hogy a kulturális javak válogatása során legyünk igényesek, keressük a hitelest, a minőségit, az értékeset. Hangsúlyozta: a könyvtári szakmának a XXI. században feladata és felelőssége beemelni a technika adta lehetőségeket szolgáltatásaiba, ahogy a közművelődésnek is a kultúraközvetítés mai eszközeivel kell élnie.

A Minősített Közművelődési Intézmény Címre azok az intézmények pályázhattak, amelyek kimagasló teljesítményt nyújtanak a minőségfejlesztés, a hatékony feladatellátás területén, továbbá megtervezik és bevezetik azokat a mérési módszereket, elemzési és fejlesztési folyamatokat, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a kiváló szakmai munkához. Ezek az intézmények folyamatosan figyelemmel kísérik a tevékenységekben részt vevők igényeit, mérik az intézményhasználók elégedettségét, ha szükséges, beavatkoznak a folyamatokba, reagálnak a visszajelzésekre, újításokat vezetnek be, képesek megfelelni a mai kor kihívásainak, és képesek irányt mutatni másoknak.

2023-ban 10 szervezet nyerte el a Minősített Közművelődési Intézmény Címet: 

VOKE Egyetértés Művelődési Központja, Debrecen
Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény, Szolnok
Madách Imre Művelődési, Kulturális és Szolgáltató Nonprofit Kft., Vác
Sinka István Művelődési Központ, Népfőiskola és Városi Könyvtár, Vésztő
Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár, Tiszaújváros
Kossuth Művelődési Központ és Halász Boldizsár Városi Könyvtár, Dabas
Arany János Művelődési Központ és Városi Könyvtár, Tiszakécske
Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár Petőfi Művelődési Központ, Bicske
Csili Művelődési Központ, Budapest, XX. kerület
Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár, Bük

A Minősített Közművelődési Intézmény Cím adományozásában és a teljes minősítési folyamatban kiemelt szerepet tölt be a Nemzeti Művelődési Intézet. Összefogja a komplex eljárást a pályázat kiírásától a minősítések lezárásáig, egyben javaslatokat fogalmaz meg a további fejlesztések területén, és erősíti az intézményeket feladatellátásuk során.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium 2023-ban is meghirdeti a pályázatot, ez évtől már a közösségi színterek számára is.

Minősített Könyvtár címre azok a nyilvános könyvtárak pályázhattak, amelyek bevezették és több éve sikeresen alkalmazzák a minőségmenedzsment eszközrendszerét és jelentős eredményeket értek el a szervezetfejlesztés területén is. A nyertes intézmények a címet öt évig birtokolhatják.

2023-ban Minősített Könyvtár címet nyert el:

Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház, Siófok
Ceglédi Városi Könyvtár, Cegléd
Eötvös Károly Megyei Könyvtár, Veszprém
Flesch Károly Közművelődési, Könyvtári, Kulturális és Városmarketing Közhasznú Nonprofit Kft. – Huszár Gál Városi Könyvtár, Mosonmagyaróvár
Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, Szentendre
Mészáros Károly Városi Könyvtár, Hajdúdorog
Solymár Imre Városi Könyvtár, Bonyhád
Széchenyi István Városi Könyvtár, Sopron
Szentes Városi Könyvtár, Szentes

A Könyvtári Minőségi Díjat az a modellértékű szolgáltatásokat alkalmazó Minősített Könyvtár kaphatja meg, amely kiemelkedő, töretlen színvonalon valósít meg innovatív szolgáltatásokat, amit a könyvtárhasználók elégedettsége, a partnerek véleménye is alátámaszt.

2023-ban Könyvtári Minőségi Díjban részesült:

Jászkerület Kulturális és Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Városi Könyvtár, Jászberény
Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény, Szolnok

A Minősített Közművelődési Intézmény és a Minősített Könyvtár címekkel elismert intézmények képviselői a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen az Országos Széchényi Könyvtárban 2023. január 21-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A rovat további cikkei