?Az elmúlt napokban ismét előkerültek olyan megközelítések, amelyek a Nemzeti Színház múltbeli és jelen évadai közötti látogatószámokat tendenciózusan vetik össze. A színház látogatottságára vonatkozó kép ennél azonban sokkal árnyaltabb.? ?írta közleményében a Nemzeti Színház, mellyel a Hír24 múlt csütörtöki cikkére válaszolt.

szinhaz

?Mint a Nemzeti Színház által átküldött adatokból kiderül, Alföldi utolsó évada, tehát a 2012/2013-as évad összesen 129 ezer nézőt hozott, ehhez képest Vidnyánszky első évada 88 ezer nézőt tudott a színházba becsalogatni. Ez annyit jelent, hogy a színház egyik évről a másikra nézői harmadát elveszítette, összesen 40 ezer főt? ? írta a Hír24 augusztus 14-én.

Válaszként a színház elmondta: A Nemzeti Színház 2013/14-es évada során 340 előadást játszott, ebből 20-at vidéken illetve meghívásoknak eleget téve, külföldi fesztiválokon. Ez utóbbi szám hétszer annyi, mint amennyit 2008/09-ben teljesített a színház. Az elmúlt évadban a Nemzetiben 71 különböző produkció került színre, ebből 16 idegennyelvű, a színház nemzetközi fesztiváljára érkezett előadás volt. Ez a két szám öt évaddal ezelőtt 43 illetve nulla volt. A színház összesen 111 vendégelőadást fogadott, szemben a 2008/2009-es 65 előadással. Az előadások összességében 83 %-os látogatottsággal zajlottak.

szinhaz_2A Nemzeti 2013/2014-es évada június 6-án évadzáró társulati üléssel lezárult, ahol átadták a Nemzeti négy, új, saját alapítású díját, valamint a Farkas-Ratkó díjat. A díjazottak: Szatory Dávid, Trill Zsolt, Tompos Kátya, Kozma András és Márton Éva voltak. A munka azonban nem állt meg, javában készülnek a szeptemberi bemutatók. Vidnyánszky Attila Molnár Ferenc A fehér felhő című darabját próbálja, melynek bemutatója szeptember 22-én lesz a Nemzetiben: Béres Ilona, Nagy-Kálózy Eszter, Blaskó Péter és Rubold Ödön főszereplésével. Emellett elkészült Gombrowicz Operett című darabja Andrzej Bubien rendezésében, többek között Bánsági Ildikó, Trill Zsolt, Reviczky Gábor, Szűcs Nelli, Horváth Lajos Ottó, Szatory Dávid szereplésével, melynek bemutatója szeptember 5-én lesz ? olvasható a Nemzeti Színház oldalán.

A következő évad ősbemutatói között lesz A nagyúr és a Körhinta. A színház emellett továbbra is ügyel az évfordulós megemlékezésekre, így Molnár Ferenc: A fehér felhő című darabja az I. világháború kitörése 100. évfordulójának állít emléket. Mindemellett a közönség láthatja majd William Shakespeare: Szentivánéji álom című darabját David Doiasvili rendezésében. Vidnyánszky Attila rendezésében pedig a Nemzeti Színház és a Gyulai Várszínház közös produkcióját: Mihail Bulgakov: Don Quijote című művét, valamint a Nemzeti Színház, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház és a Zsámbéki Színházi Bázis közös produkciójaként Zelei Miklós: Zoltán újratemetve című drámáját. Az évad során többek között műsorra tűzik még Franz Kafka: A per, Ratkó József: Segítsd a királyt!, Maxim Gorkij: Éjjeli menedékhely, Petőfi Sándor: A helység kalapácsa, Csiky Gergely: Ingyenélők, Henrik Ibsen: Brand, Márai Sándor: Családi kérdés, Befejezetlen szimfónia (két egyfelvonásos), Urbán Gyula: Egerek (munkacím), William Nicholson: Árnyország című műveket is.

A Nemzeti társulata is bővül: ?A következő évadban két színész szerződik a Nemzetihez, Bakos-Kis Gábor és Olt Tamás. Mindketten több előadásban szerepeltek már eddig is. Vendégművészként – többek között – Trokán Nóra, Trokán Anna, Mátray László, Pál András és Huszárik Kata fog játszani nálunk. Színházunk természetesen a jövőben is folytatja együttműködését a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének, valamint a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival? ? olvasható a Nemzeti Színház oldalán.

A Nemzeti Színház, a Debreceni Csokonai Színház és a Kaposvári Egyetem február 20-án írt alá együttműködési megállapodást, amelynek értelmében a kaposvári egyetem művészeti karán tanuló hallgatóknak lehetőséget biztosítanak arra, hogy tudásukat a gyakorlatban is kipróbálhassák. Az intézmény látványtervezői, mozgókép és színészi szakain tanulók előadásokban kapnak szerepeket, részt vesznek a készülő produkciók létrehozásában, így bekapcsolódhatnak az alkotói folyamatokba. ?A Nemzeti Színház számára kiemelten fontos, hogy közvetlen szakmai kapcsolatot tartson fenn azokkal a műhelyekkel, oktatási intézményekkel, amelyek a színházművészet leendői alkotóit képezik” – állt az együttműködés kapcsán kiadott közleményben.

Fotók: Nemzeti Színház Facebook oldala