A következő címet adták neki: Bálint+Jordán = 160. A premiert január 13-án tartják a Rózsavölgyi Szalonban.

Bálint András és Jordán Tamás közös darabot írtak – barátságukról, színházszenvedélyükről, szerencséről, tehetségről, társakról, kortársakról, nagy generációkról, hűségről, csalódásról. Arról, ami volt, ami van és ami még lehet. A címben szereplő színházi egyenlet megoldása: ugyanabban az évben születtek, 1943-ban, 2023-ban lesznek 80 évesek. Jordán januárban, Bálint áprilisban.

„Gyerekkoruk óta barátok. Szomszédok voltak a szülők. Ők együtt fociztak, gombfociztak. Az egyik szeretett győzni, a másik hagyta a többieket nyerni. Egy iskolába jártak. Egy színjátszókörbe. Mindketten színészek lettek. Igazgatók. Színházcsinálók. Az egyik úgy volt a Nemzeti Színház igazgatója tizenegy hónapig, hogy még nem volt épület, és az nem is épült fel. A másik a felépített Nemzeti direktora lett, öt évig vezette. Baráti figyelemmel és hűséggel szeretik egymást 72 éve.

Mindezt darabbá írták. Kétszemélyes előadásukba »vendégül hívták« a közös kedvencet, Molnár Ferencet, az egykori budapesti polgárság íróját, aki az újságíró, a krónikás pontosságával ismerte a száz évvel ezelőtti város életét. Bálint András és Jordán Tamás a saját történeteik mellé beemelték Molnár Ferenc különlegesen szép írásait is. Ők rendezik saját magukat” – áll a darab ajánlójában.

2023. január 13-án tartják a premiert Jordán Tamás születésnapjához kapcsolódóan.

A nyitókép az olvasópróbán készült. Forrás: Rózsavölgyi Szalon