Testvérvárosi kapcsolatuk ötvenedik évfordulója alkalmából húsz közös program és együttműködés megvalósításával rendez közös kulturális évadot Pécs és a horvátországi Eszék.

Az együttműködés nyitányaként a pécsi Pannon Filharmonikusok pár napja már adott is kamarakoncertet Eszéken, míg a hónap végén az Eszéki Pannon Könyvfesztiválon jelenik meg a baranyai megyeszékhely. Júniusban Pécsen a LokART képzőművészeti fesztivál keretében látnak vendégül eszéki alkotókat.

A pécsi Sétatéren június 25-én fellép az eszéki Vanja i Nešvil Funk zenekar, míg a későbbiekben egy horvát művész közreműködésével ad koncertet Bogányi Gergely. A Mecsek Kórus az Eszéki Kulturális Nyár programsorozat vendége lesz, míg ősszel Eszék-Pécs futást szerveznek, és a horvát város megjelenik a Pécsi Napok programjaiban is. A PécsLIT irodalmi fesztiválon szeptember 15-én pécsi és eszéki szerzők felolvasásával rendeznek irodalmi estet a Pécsi Horvát Színházban.

A programok sora még bővülhet, és várhatóan az egymástól közúton alig száz kilométerre fekvő két településen élő érdeklődők utaztatásában is segítséget nyújtanak a későbbiekben a szervezők.

A képen az eszéki vár barokk épületei: előtérben a Szent Kereszt Felmagasztalása ferences templom és kolostor, középen a szlavón katonai parancsnokság kétemeletes palotája, mögötte a Szent Mihály-templom. Fotó: Molnár-Bernáth László / MTVA