fbpx

Közös kutatásokat indít a főváros levéltára és a Rubicon Intézet

Együttműködési megállapodást írt alá Magyarország első történelmi ismeretterjesztő think tankje, a Rubicon Intézet és Budapest Főváros Levéltára (BFL).

A két intézmény közötti együttműködés a tudományos kutatás területén történik, amely kiterjedhet a kutatási eredmények kölcsönös hasznosítására, publikációk készítésére, továbbá közös konferenciák, rendezvények szervezésére és lebonyolítására.

Elsősorban a 20. századi magyar történelem feltárásában terveznek közös kutatást, többek között olyan kérdéskörök kapcsán, mint a második világháborút követő politikai átalakulás, az 1956-os forradalom és a megtorlás vagy a kádári konszolidáció budapesti eseményei.

A partnerség kiterjed a kutatási eredmények nyilvánosságra hozatalára is.

Hahner Péter, a Rubicon Intézet főigazgatója elmondta: fontosnak tartják, hogy a levéltárral történő együttműködés eredményeit nemcsak a tudományos intézmények, hanem a társadalom széles köre számára elérhetővé tegyék, és tájékoztatást adjanak történelmünk legfrissebb megközelítéseiről.

„Az együttműködés a levéltár és az intézet birtokában lévő tudással és tapasztalattal segítheti mindkét intézmény hosszú távú, innovatív, magas színvonalú működését” – mondta Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltárának főigazgatója. Hozzáfűzte: a közös projektekben végzett kutatások a nagyközönség számára is elősegítik a levéltárban őrzött kiemelkedő történeti értékű források megismerését.

Fotó forrása: Wikipedia.org

A rovat további cikkei