Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy 2023-ban ünnepeljük Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját. A kerek évfordulók mindig lehetőséget adnak megemlékezni a nagyjainkról és példaképekre van szükség ebben az értékvesztett világban – tette hozzá.

Galambos István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) program főigazgatója kiemelte: a közmédia fontos feladata az értékteremtés, a Petőfi-projekt pedig remek lehetőséget biztosít arra, hogy megszólítsák a lázadó, fiatal korosztályt, amely keresi az értékeket.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója kiemelte: a bicentenárium két évig fog tartani, 2022-ben és 2023-ban emlékeznek Petőfi Sándorra. Mint mondta, Petőfi Sándor szimbóluma annak a korszaknak, amikor megteremtődött a magyar anyanyelvi kultúra, megszületett a modern magyar nemzet ennek minden konfliktusával együtt. Közlése szerint a közmédiával közös kezdeményezés nem önmagában Petőfiről fog szólni, hanem Petőfiről és koráról, valamint „kicsit magunkról is”, hogy miként „tudunk ebben a globális őrületben a normalitás szigeteként megmaradni a saját kultúránkban”.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy április 1-től közös irányítás alá kerül a Petőfi Rádió és a Petőfi TV, valamint a hozzájuk kapcsolódó online felületek, az új csatornaigazgató Béli Ádám lesz. Béli Ádám arról beszélt, hogy Petőfi Sándor bár csak 26 évet élt, mégis korának meghatározó alakjává vált. Csinált színházat, kirobbantott forradalmat, szenvedélyesen harcolt a magyar szabadságért. Rövid életével kitörölhetetlen nyomot hagyott történelmi és kulturális emlékezetünkben, tetteivel példát mutathat a mostani fiataloknak is.

Fotó: MTI/Mohai Balázs