A kortárs magyar iparművészet és dizájn friss eredményeit összefoglaló első szalont öt éve, 2017-ben rendezte meg a Műcsarnok, akkor 208 alkotó munkáinak bemutatásával. Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója elmondta: az idei a tárlaton alapvetően az elmúlt öt évben született kiemelkedő alkotásokat szeretnék bemutatni, azonban néhány olyan jelentős alkotást is kiállítanak, amely az I. Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalon programjába már nem fért bele.

Huber Kinga: Abszurd ‒ Fogd be! szájékszer. Fotó: Rétfalvi Soma

A világ nagyon dinamikusan változik, a digitális média jelenléte pedig egyre összetettebbé, átfogóbbá, komplexebbé teszi az iparművészet műfajait, ez a folyamat a tárlaton is tetten érhető – tette hozzá Szegő György. Szilágyi B. András, a kiállítás kurátora emlékeztetett arra, hogy az iparművészet mintegy 16-18 műfajra osztható fel, melyek határai nehezen határozhatók meg, ezért a kiállításon Arisztotelész Kategóriák című művét hívták segítségül, hogy a látogatók megérthessék a közös térben lévő „kimondható dolgok” természetét.

A tárlaton több mint 300 alkotó 10 művészeti területen létrehozott munkáit tekinthetik meg az érdeklődők.

A kerámia, az ötvösség, a belsőépítészet, a tervezőgrafika, a ipari formatervezés, az üvegművészet, a textiltervezés, a posztindusztriális dizájn, az animáció és az autonóm művészet területéről érkező alkotók a használati tárgyaktól a képzőművészeti kísérletekig széles spektrumot mutatnak be. A tárlaton ezenkívül az elhunyt mesterek hatásait is bemutatják – tette hozzá Szilágyi B. András. A kurátor kiemelte, hogy az ENSZ 75. közgyűlésén meghozott döntés nyomán

2022 az üveg nemzetközi éve, ezért a tárlaton teljesen elkülönülő kurátori koncepcióval és kiemelt hangsúllyal jelenik meg az üvegkiállítás.
Bohus Zoltán: Térspirál. Fotó: Bohus Zoltán

A Műcsarnok által felkért kurátor, Szilágyi B. András munkáját társkurátorként Balogh Eleonóra, szaktanácsadóként pedig Ducki Krzysztof, Fusz György, Harmati Hedvig, Kálmán László, Liszka Tamás, Szenes István és Tóth Fruzsina segítette. A kiállítás megvalósításában a Műcsarnok szakmai együttműködő partnere a Bohus–Lugossy Alapítvány a Kortárs Üvegművészetért.

A II. Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalon 2022. szeptember 4-ig látogatható a Műcsarnokban.

Nyitókép: U TURN többfunkciós moduláris rendszer, ülőke és lerakóasztal. Fotó: Rácmolnár Milán