Esetünkben komoly előzménye van a közösségi életnek, hiszen a 20. század elején a szakszervezeti mozgalom nemcsak a munkás-olvasóegyletek, munkáskönyvtárak működését tartotta fontosnak, hanem azt is, hogy az ilyen intézmények körül közösség szerveződjön. Persze a közösség ma már egészen mást jelent, és a háttér is változott. Az 1903-ban alapított szakszervezeti könyvtár a rendszerváltás idején alakult át. Akkoriban sok üzem megszűnt, a letéti könyvtárak állománya pedig bekerült a központi Vasas Könyvtárba. Az intézményt azóta alapítvány működteti. Az alapító Vasas Szakszervezeti Szövetség a Magdolna utcai székházában térítésmentesen biztosítja számunkra a helyet, a fűtést, az áramot, a vizet. De ma már a józsefvárosi önkormányzatra is számíthatunk, és különböző pályázatokon is indulunk, hogy az elképzeléseinket meg tudjuk valósítani.

Mátraházi Zsuzsa

Gondolom, az olvasói számok és igények is nagyon megváltoztak.

A Vasas Könyvtárnak a nyolcvanas években közel nyolcezer olvasója volt. Mára gyökeresen átalakult a közönségünk. Közkönyvtárként működünk, bejárnak a környék lakói, fiatalok, egyetemisták és szerencsére gyerekek is. Persze időközben az is megváltozott, ahogy a kultúrával találkozunk. Jellemző, hogy míg a könyvtár helyszíni kulturális rendezvényeire maximum hetvenen férnek be, addig a Facebook-oldalunkon egy-egy esemény híre akár húszezer embert is elér.

A könyveket kereső olvasókon kívül kik járnak a könyvtárba?

Sokféle embert vonzanak programjaink. Persze elsősorban könyvbarátokat. Amikor idekerültem, kiváló kezdeményezéseket találtam. Tartottak a könyvtárban pódiumműsorokat, működött múzeumbarátkör, rendeztek könyvvásárokat, gyermekműsorokat. Azóta néhány új kezdeményezéssel bővítettük a kínálatot, és megpróbálunk olyanokat is elérni, akiket korában nem tudtunk megszólítani. Irodalomhoz kapcsolódó sétákat, kirándulásokat szervezünk. Jártunk már a Margitszigeten írók-költők nyomában, elmentünk a Petőfi Irodalmi Múzeumba és Ady és Csinszka egyetlen közös otthonába is. Természetesen a kortárs íróink, művészeink meghívását sem hanyagoljuk el. Tóth Krisztinával, Péterfy-Novák Évával, Grecsó Krisztiánnal, Spiró Györggyel és Halász Judittal egyaránt találkozhattak már az olvasóink.

Gerendás Péter

Pár éve biblioterápiás foglalkozásokat is tartunk. A terápia ez esetben nem azt jelenti, hogy pszichológiai problémákra keresünk választ, hanem inkább a kommunikációs és a problémamegoldási képességet fejleszti egy-egy ilyen beszélgetés. Egy közeli óvodával együttműködve könyvtárbeavató programokat szervezünk gyerekeknek. Ezekre eddig Csukás Istvánt, Erdős Virágot és Varró Dánielt hívtuk meg. De más korosztályoknak is rendelkezésére állunk. Sokan kérnek segítséget évfolyamdolgozathoz, diplomamunkához. Nagy segítséget jelent a számukra, hogy a könyvtár előfizetett az Arcanum Digitális Tudástárra.

Spiró György

Nagyon sokrétű és gazdag programot szerveznek. Mit sikerült mindebből megmenteni a járvány okozta korlátozások között?

Szerencsére nagyon sokat. Igyekeztünk kreatív ötletekkel megtölteni a honlapunkat: rengeteg ingyenes kulturális tartalmat kínálunk, könyveket, hangjátékokat, színházi előadásokat, virtuális múzeumlátogatásokat tettünk elérhetővé. A weblapunk talán nem a legmutatósabb, de feltétlenül információgazdag. Minden programunkat megpróbáltuk internetes formában megvalósítani, és a közösségi oldalainkon is hírt adni róluk. Ehhez persze meg kellett tanulni az online térben való működést.

Személyes élményem is kapcsolódik az átálláshoz. A beszélgetéseket többnyire magam vezettem, és eleinte úgy gondoltam, könnyen fog menni, hiszen újságíróként is dolgozom. De hamar kiderült, hogy más négyszemközt és más nézők előtt beszélgetni. Mire azonban megszoktam volna az új helyzetet, már egy tablettel kellett társalognom. Nagyon szokatlan volt.

Nagyon mozgalmas és tartalmas a könyvtár Facebook-profilja.

Magunk is meglepődtünk, hogy mennyire megemelte a könyvtár programjai iránti érdeklődést a közösségi oldalakon zajló aktivitásunk. Van olyan programunk, amit több ezer ember nézett meg. A rekordot Esterházy Marcell tartja, akivel édesapjáról, Esterházy Péterről beszélgettünk. De meg kell említenem Gerendás Pétert is, aki a nappalijából adott a Facebook-oldalunkon karácsonyi koncertet.

A nyári könyvtári szünet után mivel folytatják?

Az biztos, hogy a könyvtár nyitása után is aktívak maradunk az online térben. Úgy tűnik, a közönségünk ilyen módon is szívesen tart velünk kapcsolatot. Ám elsősorban az olvasókat szeretném viszontlátni, és fontosnak tartom a hagyományos találkozásokat is. Legközelebb szeptember 12-én lesz rendezvényünk. A Budapest 100 programsorozat részeként be lehet járni a Vasas-székház különleges épületét, a könyvtár ingyen beiratkozási lehetőséget kínál az érdeklődőknek, és író-olvasó találkozót is szervezünk a gyönyörű díszteremben.

Képek: Vasas Könyvtár. A nyitóképen Grecsó Krisztián