fbpx

Közösségek Hete – a közösségek ünnepe

A Közösségek Hete, hagyományosan májusban megrendezésre kerülő országos rendezvénysorozat mára már több száz település és még több közösség számára ismerősen csengő fogalom. Egy hét, ami rólunk, a településeinkről, közösségeinkről, értékeinkről szól. Egy hét, ahol nem az én, hanem a mi kerül előtérbe, hiszen az együtt megélt élmények, közös tevékenységek azok, melyek igazi közösséggé kovácsolhatnak bennünket.

A Közösségek Hetét a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ szervezi minden év májusában. A Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás kiemelt európai uniós projekt (EFOP-1.3.1-15-2016-00001) keretében, 2017-ben hagyományteremtő céllal életre hívott rendezvény célja a közösségek megtartó erejének, az egymás iránti felelősségvállalás és összefogás jó példáinak bemutatása. A rendezvény a településeken működő közösségekre, kulturális intézményekre, civil szervezetekre fókuszálva, a közösségi kezdeményezések fontosságára, a közösségekben rejlő értékekre és az együttműködés lehetőségeire hívja fel a figyelmet. A programokon keresztül a szervezők lehetőséget kapnak a bemutatkozásra, és tevékenységeik népszerűsítésére.

A Közösségek Hete évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Idén már 390 település csatlakozott, s 551 programszervező, mintegy 760 színes, izgalmas programmal várta a látogatókat országszerte.

Minden évben 10 tematikát kínálunk a programszervezőknek. A korábbi kedvenceket megtartva (Együtt lenni, együtt tenni jó!; Gyertek hozzánk vendégségbe!; Hely, ahol itthon vagyunk) évről évre megújult programstruktúrából válogathattak a rendezvényhez csatlakozó kulturális intézmények, civil szervezetek, hagyományőrző csoportok, baráti, amatőr művészeti, alkotó-, olvasó- sport és egyéb körök, közösségek.

Az „Együtt lenni, együtt tenni jó” mottóval nagyon sok közösséget sikerült megmozgatni. Idén az esélyegyenlőség jegyében – „Adj esélyt…!” mottóval – olyan közösségeket is igyekeztünk megszólítani, és bátorítani a bemutatkozásra, akik úgy érzik, hogy hátrányos megkülönböztetés éri őket, s közösséget alapítva próbálnak megküzdeni az őket ért nehézségekkel. Nagy örömünkre sok közösség felelt a hívó szóra.

Az ország több száz pontján minden évben rengeteg izgalmas program várja a látogatókat betekintést engedve a helyi közösségek értékteremtő, hagyományőrző és szemléletformáló tevékenységébe.

Idén is rengeteg, példa értékű, közösségépítő, a helyi értékeket bemutató programra került sor, így volt palántabörze, helytörténeti séta, falupiknik, közös kertrendezés, palántaültetés, táncház, elszármazottak találkozója, interaktív horgászbemutató, geocaching, közös faluszépítés, önkéntes tárlatvezetés, közösségi cserebere és még sok más.
A programszervezők lelkesedésének és a programok sokszínűségének köszönhetően, mára már több ezer település és még több közösség érezheti magáénak ezt a nagyszerű kezdeményezést.

A Cselekvő közösségek projekt 2019 szeptemberében ugyan lezárul, de a Közösségek Hete rendezvénysorozat túlnőtt a projekt keretein és a jövőben is várja a közösségi értékek iránt elkötelezett programszervezőket és látogatókat. Találkozzunk jövő májusban is a Közösségek Hetén!

Élménybeszámolókért, fényképekért kérjük, keresse fel a www.kozossegekhete.hu és a Facebook/Közösségek Hete online felületeinket. Jó böngészést kívánunk!

lablec_v2__002_

A rovat további cikkei