Az UTCA-SZAK által évek óta gondozott közösségben, a 170 lelkes szakácsi falu teljes lakosságának bevonásával, éles helyzetekben próbálhatják ki a szakemberek módszereik hatékonyságát, elemezhetik a mikroközösségben közvetlenül és közvetve tapasztalható változásokat. A rendezvény évek óta elkötelezett munkát folytat Borsod megye leghátrányosabb helyzetű településein ?  elsősorban a 6-18 éves korosztályt célozva, de minden esetben lehetőség szerint a szülőket, a teljes lakosságot bevonva.

13567499_1296999093645306_1655347520059804586_n
Fotó: Utcaszínházi Alkotóközösség

 

A magas színvonalú, különleges oktatási program már hagyományosnak mondható, hiszen az elmúlt két évben megvalósított EXCEPT program keretében már volt kéthetes nemzetközi művészeti tábor az Európai Unió Kultúra Keretprogramjának támogatásával Szakácsiban. Az EXCEPT ? Exchange of Community-engaged Performing Arts Practices programsorozat szakmai anyagában a szociálpszichológiai és a drámapedagógiai ismeretek, tesztek, modellek és a szociális jóléti tanulmányok elemzéseire, illetve a tréningek tartására, a színpadi tapasztalat elsajátítására irányuló foglalkozások domináltak.

Az idei nyári egyetem workshopjait, tréningjeit és előadásait olyan nemzetközileg is elismert szakemberek vezetik, akik kiemelkedő tapasztalattal rendelkeznek a részvételi színház, a társadalmilag elkötelezett művészetek és a különböző szociális alapú projektek területén.

 

Magyarország legeldugodtabb szegletébe a legkiválóbb nemzetközi szakemberek érkeznek, többek között: Heinz?Jürgen Rickert, a német UNESCO Bizottság oktatásért felelős munkatársa; Borisz Dymny színházi rendező, színész író, a Souris Blache és a Mini Teatro alapítója; Eva Saez Martin társadalmilag elkötelezett és politikai színházzal foglalkozó színésznő, kulturális menedzser, aktivista, a La secta de las vampiras társaság tagja; Selena Clare McMahan, a Clowns without Boarders International volt igazgatója, jelenleg a szervezet USA-beli elnöke, képző; Both Miklós zenész, előadóművész; Hódi Ágnes pszichoanalitikus és drámapedagógus.

 

A workshopok a partnerszervezetek csapatainak részvételével valósulnak meg összesen 53 gyakorló művész, szociális szakértő, pedagógus bevonásával. A program lehetőséget ad, hogy a szakemberek részt vegyenek egymás programjaiban, és külön időt hagy a tapasztalatcserére, a módszerek kielemzésére. A kéthetes együttélés, a kis falu mindennapjaiba való becsatlakozás pedig az adott kisközösség működésének mélyebb megértését teszi lehetővé.

 

A programot számos helyi és a fővárosból érkező önkéntes támogatja, de a nyári akadémia eseményei mindenki számára nyitottak, szabadon látogathatóak. Így augusztus 7-én, vasárnap a Heinz?Jürgen Rickert által rendezett utcai performanszra, augusztus 13-án, szombaton pedig a falu polgármesterének meghívására nyilvános disznóvágásra és művészeti zárórendezvényre várják az érdeklődőket. A projektbemutatókat az M&M együttes koncertje zárja. A zenekar 2011-ben alakult az észak-borsodi Léh településről származó Mata és Musa család fiataljaiból. Repertoárjuk a cigányzenétől a felkapott slágereken át egészen a jazzig terjed, magyarországi koncertjeik mellett már Berlinben, Liverpoolban és Isztambulban is bemutatkoztak.