?Ez az Európában egyedülálló összművészeti intézmény roma és nem roma magyarok számára teremt közösségi teret ahhoz, hogy művelhessék és megismerhessék a cigány kultúra autentikus, nemzetiségi hagyományait, művészeti örökségét, értékeit és kortárs jelenét? ? mondta el Balog Zoltán, kiemelve: a 2,5 milliárd forint hazai forrásból felépülő létesítmény várhatóan 2019 tavaszán nyitja meg kapuit. ?A legnagyobb örökség, amit adni lehet az utódoknak, az az otthon. ?Egy ház, akármelyik ház. De amelyiknek falát aggódás, szeretet, gondoskodás és a jövendők bizakodó hite emelte föl? ? írja Wass Albert, híres erdélyi írónk, és én ezzel az idézettel köszöntöm azokat, akik eljöttek az alapkőletételre. Örömmel jelenthetem, hogy megkaptuk az engedélyt a bontáshoz, illetve megkaptuk az építési engedélyeket, valamint az ehhez kapcsolódó szakhatósági állásfoglalásokat, köztük a műemlékvédelmi szakhatóságét, tehát zöld jelzést kapott a központ elindulása.?

 

Balog Zoltán úgy fogalmazott: ?a kultúra adja a legnagyobb esélyt egymás megismerésére. A felépülő a központ új lehetőséget teremt Magyarországnak és Európának ahhoz, hogy jobban megismerjük egymást, saját kultúránkat, a nemzetiségek kultúráját és ezek közül kiemelten a magyar cigányság kultúráját, amely elválaszthatatlan a magyar kultúrától. Nem ismerhet minket igazán az, aki nem ismeri a nemzetiségeinket, de mi sem ismerhetjük a magunk történetét, kultúráját, ha nem ismerjük a Kárpát-medencében velünk élő nemzetiségekét.? Azt is megjegyezte: ?a mostani alapkőletétel azért is fontos, merthogy számos sikertelen próbálkozás előzte meg az elmúlt 30-40 évben egy roma kulturális központ létrehozását.?

 

A helyszín kiválasztásához kapcsolódóan az emberi erőforrások minisztere elárulta, hogy sokáig keresték a megfelelő helyet, mire ráleltek a VIII. kerületben található épületre, majd köszönetet mondott a kerület polgármesterének és alpolgármesterének a támogatásukért. Balog Zoltán arról is szólt: a központ létrehozásának munkálatait az első pillanattól egy öttagú szakmai tanácsadó testület és 23 tagú védnöki testület segítette. A központ tervezője Gelesz András, a projekt művészeti vezetője Káli-Horváth Kálmán volt, a szakmai tanácsadó testületben Farkas Zsolt, Baranyi Mária, Nyári Oszkár és Balogh Tibor vett részt, a védnöki testületben pedig Szakcsi Lakatos Béla, Szentandrássy István, Sárközi Gyula, Snétberger Ferenc vett részt.

 

Ezt követően Balog Zoltán bejelentette, hogy Balázs János Junior Prima-, Liszt- és Prima-díjas zongoraművész személyében egy olyan tehetséges fiatal művészt sikerült megnyerniük az intézmény művészeti vezetésére, valamint a központ szakmai koncepciójának kidolgozására, akire különösen büszkék lehetünk. ?Azért is fontos Balázs János személye, mert ő tette a legtöbbet Cziffra György zongoraművész örökségének hazahozatala érdekében, és ő indította be három évvel ezelőtt a Cziffra György Fesztivált. Cziffra György ?56-os roma hős világhírre tett szert, alakja pedig azt szimbolizálja, hogy nagyon mélyről nagyon magasra lehet jutni? ? tette hozzá.

 

A Cziffra Központ lehetőséget fog adni a roma alkotóknak a megjelenésre, közösségi teret ad a kulturális innovatív programoknak, és egyszerre lesz nyitott a roma emberek, illetve a széles nyilvánosság előtt. Az épületbe egy 350 fő elhelyezésére alkalmas befogadó színházi termet terveztek, ahol zenei és táncprodukciókat is bemutatnak, de lesznek állandó és tematikus kiállítások, zenei, tánc- és filmművészeti szakmai műhely, professzionális stúdió, digitális archívum és könyvtár, valamint rádióműsor sugárzására alkalmas stúdió és szerkesztőség is ? mondta el Balog Zoltán, miközben bemutatta az intézmény látványterveit. Ezt követően Balázs János kapott szót és megfogalmazta: az elmúlt években sokat tett azért, hogy Cziffra György neve és az általa képviselt szellemi örökség a társadalom széles spektrumában ismertté váljon. Elmondta azt is: Magyarországon fontos értéket képvisel a cigányság kultúrája, amelyet bemutatni, megőrizni, ápolni, valamint fejlődését és jövőjét biztosítani kötelességünk. ?Cziffra Györgyöt szellemi hagyatéka, elképesztő zenei tehetsége, emberi tartása, a fiatalokat segítő önzetlensége már életében legendává tette. A mesterről elnevezett intézmény unikális szint lesz a ránk hagyott örökség gondozásában és az általa kijelölt művészi út továbbadásában a fiataloknak.?

 

Az alapkőletétel alkalmából a március 1-jei eseményen fellépett Baranyi Zoltán, Szabó Ádám és Batyi Róbert (hegedű, harmonika, nagybőgő) triója, Boda Péter énekes, a Madách Musical Táncművészeti Iskola és Szakközépiskola növendékei, valamint A Tudás Hatalom együttes.

Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond