A környezetvédelem mint téma sosem évül – és nem is évülhet – el, sőt az utóbbi években talán egyre nagyobb hangsúlyt kap, bár sokakban talán még mindig nem tudatosult kellőképpen, hogy tényleg bajban vagyunk. Ahhoz, hogy megértsük, milyen fontos óvnunk a világunkat, sokat segít, ha minél jobban meg is ismerjük. Ehhez számtalan fantasztikus film is rendelkezésünkre áll, amelyek egyszerre gyönyörködtetnek és meg is rémítenek, elgondolkodtatnak és tanítanak.

Planet Earth (Bolygónk, a Föld, 2006)

Az öt évnyi forgatással és gyártási folyamatokkal együtt ez a BBC valaha készített legdrágább televíziós ismeretterjesztő sorozata, emellett ez volt a csatorna első nagy felbontásban készített műsora is. A sorozatban a Discovery Channel, az NHK és a CBC is közreműködött. Az eredeti BBC-s változatot David Attenborough hangján készítették, a Discovery változatát viszont már Sigourney Weaver hangjával adták le. A narrátor a sorozatban Magyarországon David Attemborough állandó magyar hangja, Végvári Tamás színművész volt. A tizenegy epizód mindegyike globális áttekintést nyújt a különböző földi életközösségekről és viselkedésformákról, minden ötvenperces rész végén egy tízperces kisfilmet tekinthetünk meg, amely bemutatja a készítés nehézségeit.

A stábtagoknak sikerült olyan fajokról és viselkedésformákról, valamint olyan helyszíneken felvételeket készíteniük, amelyeket azelőtt még sohasem lehetett televízióban látni, mint például vadonélő kétpúpú tevék, amint havat esznek a Góbi-sivatagban, a valaha készített legnagyobb felbontású felvételek a Csomolungmáról, a piranhák táplálkozás közbeni „őrülete”, vagy amint kétségbeesett oroszlánok elejtenek éjszaka egy elefántot. A sorozat korábban a Netflixen, 2019 óta pedig a BBC oldalán érhető el.

Budapesti vadon (2007)

A listából talán kicsit kilóg, nekünk azonban annál nagyobb kedvencünk Tóth Zsolt Marcell Budapesti vadonja, amely fővárosunk velünk élő „vad világát” mutatja be: azokat a hol apró, hol nagyobb, hol szinte láthatatlan lakókat, akikkel megosztjuk a lakást, a gangot, a belső udvart, az utcát és a kerületet. Ebben a rendkívül tanulságos és szórakoztató 50 percben Badár Sándor önjelölt természetbúvárként vezet be minket a budapesti élőlények mindennapjaiba nappal és éjszaka. Gondoltuk volna, hogy a belvárosi lakást több ezer lakótárssal osztjuk meg? Vagy hogy a hetedik kerületben nem csak galambokkal, de vörös vércsével és macskabagollyal is találkozhatunk, ha elég figyelmesek vagyunk? A csúcsforgalomban nehezen látunk túl városunk embertömegén, holott sokkal kevesebben vagyunk, mint azok az élőlények, akikkel együtt létezünk. A Budapesti vadont – számos más érdekes, hazai természetfilmmel együtt – elérhetjük a Filmdzsungel YouTube-csatornáján és weboldalán.

Vad Szigetköz – A szárazföldi delta (2013)

Az Európában egyedülálló szárazföldi deltát a hegységekből kilépő Duna hozta létre, ám a folyó ma már nem halad olyan szabadon, mint régen. A döntő változást húsz évvel ezelőtt a folyó elterelése és a bősi vízerőmű építése hozta. Az épített környezet szorítását látva adódik a kérdés: vajon megőrizheti-e az élővilág egykori gazdagságát? Itt minden a vízhez kötődik, amely szállít, táplál, emellett nélkülözhetetlen szerepe van az élővilág számára: egyszerre lakóhely, bölcső és menedék. A távoli hegyekből növénymagok érkeznek, a mellékágakban halak ívnak, az ivadékok a halbölcsőben nevelkednek, télen a mélyebb folyószakaszokban vermelnek. A nedves, sásos rétet apró emlősök lakják, a nádasban madarak fészkelnek, a rét fölött, a vízen és a víz alatt vadásznak. A holtágakban kétéltűek szaporodnak, a kavicsos tó medrét rákok népesítik be, a nyári éjszakán az agyagos partfalból rajzó kérészek bukkannak elő. Mosonyi Szabolcs többszörösen díjnyertes természetfilmjének két főszereplője az európai hód és a nagy kormorán, a narrátor Szersén Gyula. A gyönyörű és tanulságos alkotást bármikor megnézhetjük a NatFilm Hungary YouTube-csatornáján.

Virunga (2014)

Orlando von Einsiedel dokumentumfilmje arra a küzdelemre hívja fel a figyelmet, amelyet vadőrök folytatnak vadorzókkal a veszélyeztetett gorillák megvédelmezésére a Virunga Nemzeti Parkban. Ez az Oscar-díjra jelölt dokumentumfilm a Kongói Demokratikus Köztársaság gazdag természetes környezetébe kalauzolja el a nézőket. Ez a Föld egyik legnagyobb biológiai sokszínűséggel bíró helyszíne, de az emberi tevékenység a Virunga lakóinak életét fenyegeti, beleértve a veszélyeztetett hegyi gorillákat is. Ez a Netflixen elérhető fantasztikus dokumentumfilm nem éppen nevezhető könnyed esti kikapcsolódásnak, de tagadhatatlanul érdekes, intenzív és remek alkotás, amit érdemes megnézni.

Chasing Coral (2017)

Szintén Netflixen érhető el Jeff Orlowski rendező Chasing Coral című dokumentumfilmje, mely a világunk nagy víz alatti válságát mutatja be. Élénk, magával ragadó (ezzel együtt sajnos ijesztő) képeken tárják fel előttünk a szívszorító „korallfehérítő” jelenséget. „A klímaváltozás okozta hő 93 százaléka csapdába esik az óceánban” – mondta Orlowski a Daily Dotnak. A probléma megoldásának globális megközelítése nélkül olyan traumatikus változásokat fogunk látni ezen a bolygón, amelyeket nem is tudunk felfogni. Búvárok, tudósok, fotósok hívják fel a probléma súlyosságára és fontosságára a figyelmet ebben a lebilincselő és megdöbbentő másfél órában.

Özönvíz előtt (Before the Flood, 2016)

Az Özönvíz előtt című filmet az Oscar-díjas színész és környezetvédelmi aktivista, Leonardo DiCaprio forgatta a National Geographicnek.  Az éghajlatváltozásról szóló alkotás a Föld megmentésére keresi a választ, és az elmúlt évek legnézettebb dokumentumfilmje lett. A produkcióban az ENSZ békenagyköveti tisztségét is betöltő színész a világ különböző régióiba látogat, hogy feltárja az emberiség okozta globális felmelegedés hatását. Arra keresi a választ, hogy miként lehetne megállítani, vagy legalább mérsékelni a klímaváltozást és megmenteni az eltűnés szélére került állatfajokat, ökoszisztémákat és őslakos közösségeket.

DiCaprio a film narrátoraként neves közéleti személyiségekkel és aktivistákkal beszélget arról, miként lehetne fenntartható módon átalakítani napjaink gazdasági rendszereit. Interjúalanyai között olyan híres emberek szerepelnek, mint Barack Obama, Bill Clinton, John Kerry, Pan Gimun, Ferenc pápa, a NASA vezető kutatói, valamint olyan lelkes és elkötelezett közösségvezetők és aktivisták, akik a Föld megmentéséért dolgoznak. A téma fontosságára való tekintettel a National Geographic ingyen elérhetővé tette a filmet, amely felkerült a NatGeo YouTube-csatornájára, így bármikor megnézhetjük magyar szinkronnal is.

Tiltott zóna – Harctéren a vadvilág (2017)

Budapesttől nem messze, Táborfalva határában tábla állítja meg az érkezőt: belépni életveszélyes és tilos. Itt kezdődik a tiltott zóna, ahol másfél évszázada folynak a harcászati gyakorlatok, és ami Magyarország második legnagyobb katonai lő- és gyakorlótere. A veszély és a tiltás ellenére a zóna mégis sűrűn lakott. Számtalan növény- és állatfaj éli itt titkos életét, közöttük olyan ritka lények is, amelyek szinte teljesen eltűntek a megművelt, alföldi tájról. Mosonyi Szabolcs filmjét Háda János narrálta, és elérhető a NatFilm Hungary YouTube-csatornáján.

A mi bolygónk (Our Planet, 2019)

Ez a nyolcrészes dokumentfilm-sorozat David Attenborough narrációjával a WWF-fel együttműködésben készült. Alkotói azt remélik, a sorozattal hozzájárultak ahhoz, hogy az emberek észrevegyék maguk körül a természet értékeit, és aktívan tegyenek megőrzésük érdekében. A mi bolygónk mindannyiunk otthonába elhozza a világ természeti csodáit: az egyes részek olyan varázslatos tájakra kalauzolnak, mint a sekély és nyílt tengerek, zord hegyvidékek, hideg sarkvidékek, sűrű erdők és buja dzsungelek, forró sivatagok, füves puszták és vizes élőhelyek – érdekesség, hogy az utóbbi kettőhöz Magyarországon is vettek fel jeleneteket. A gyönyörű élőhelyek bemutatása mellett a Netflixen elérhető sorozat azt az üzenetet hordozza, hogy ezek a kincsek eddig sosem látott veszélyben vannak, pedig létünk alapját képezik.

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon (David Attenborough: A Life on Our Planet, 2020)

Ha természetfilmekről beszélünk, szinte mindenkinek David Attenborough jut eszébe: gyerekkoromban folyton nyugodt, elemi tudást sugárzó hangja és kedves arca szinte összenőtt a bolygó fogalmával. Nem véletlenül került erre a listára is több alkotás, melyhez köze van. Az Egy élet a bolygónkon azonban kitűnik valamelyest a sorból. Attenborough ezúttal nem csak elkápráztat, nem csak átadja a tudást vagy mesél kedélyesen csodálatos élővilágunkról, hanem hangot ad annak, hogy aggódik. Aggódik és szomorú, elkeseredett, mert a világunk a végéhez közeledik. Az ember egyszerre lesz bánatos, mérges és elkeseredett, ahogyan a világhírű természettudós elmeséli saját életívén keresztül, mi történt az elmúlt években a Földdel, és hogy ennek tükrében milyennek látja a jövőt. Aki még nem látta a filmet, Netflixen bármikor megnézheti. Utána pár percig garantáltan nem jut szóhoz.

Nyitókép forrása: Jamie McPherson / Silverback / Netflix

Zöld december
A témában lásd még:
Búvárkodjunk a természetben
Természetes játékok magyar készítőktől

Iránytű a rózsa labirintusához