?A magyar képzőművészet egyik meghatározó pontján állunk: hiszen a Szentendrei Régi Művésztelep, amely 1926-ban jött létre, a nagybányai kontinuitásnak a letéteményese? ? kezdte meg beszédét Dr. Hóvári János, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) főigazgatója, az esemény házigazdája. Mint kiemelte, fontosnak tartja, hogy múltról való tudást úgy adják át az új nemzedékeknek, hogy 1100 év múlva is el lehessen mondani ugyanazt: azt, hogy a magyarok és a lengyelek a bajban és a jóban egyaránt összetartanak. ?Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a szentendrei Ister Napok első rendezvénye, amely egyben a Nemzetiségek Napja is, ezzel a rendezvénnyel veszi kezdetét?- tette hozzá.


img__8__580x384.png
Dr. Hóvári János, a MANK főigazgatója és Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere

Az Absztrakció / Figurativitás címet viselő kiállítás a Lengyel Képzőművészeti Szövetség Krakkkói Részlegébe tömörült alkotók munkáiból nyújt egy kis ízelítőt. A kiállítás két, egymásnak ellentmondó irányt szemléltet harminc krakkói művész alkotásán keresztül: a figuratív és az absztrakt irányzatot. E két irányvonalat egy minden generációhoz tartozó, népes alkotógárda képviseli. Joanna Warchol, a Lengyel Képzőművészeti Szövetség Krakkói Részlegének elnöke is ez utóbbira hívta fel a közönség figyelmét: mint elmondta, a kiállítás többgenerációs vállalkozásnak tekinthető, hiszen jelen vannak a frissen végzett fiatalok, de a középnemzedék, a Krakkói Képzőművészeti Akadémia két volt rektora és professzorok is. Mint kifejtette, Krakkó képzőművészeti tradíciói jelentős múltra tekintenek vissza: művész-szövetségük több mint 100 évvel ezelőtt alakult meg, a Képzőművészeti Akadémia pedig hamarosan fennállásának 200. évfordulóját ünnepelheti.


img__21__580x384.png
Joanna Warchol, a Lengyel Képzőművészeti Szövetség Krakkói Részlegének elnöke

?Ez a szentendrei kiállítás újabb bizonyíték arra, milyen komfortos és perfekt helyzet lengyelnek lenni Magyarországon? ? méltatta a kezdeményezést Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete. ?Mint varsói ember, annak is nagyon örülök, hogy ez a kiállítás nem a lengyel adminisztratív fővárosról, hanem az úgynevezett királyi fővárosról szól? ? mondta, majd hozzátette: Krakkó most nem a jól ismert, ?monarchiás? hangulatot mutatja meg, hanem egy másik, modernebb arcát hozza el a Galériába.


img__19__580x384.png
Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete

Az Ister Napok keretében július 25-én és 26-án megrendezett Szentendrei Nemzetiségi Napok nem csupán a lengyel nemzetiségnek biztosítottak lehetőséget a bemutatkozásra: Szentendre hét nemzetiségi önkormányzata műsorokkal, sátrakkal, táncházzal vett részt a programsorozatban. Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere épp erre, a város sokszínűségére hívta fel a figyelmet, amely a kultúrák és hagyományok sokféleségének köszönhető. ?Biztosítani kell a helyi értékek megismerhetőségét, megélhetőségét, továbbörökítését? ? tette hozzá.

A lengyel-magyar kapcsolatok ápolását a továbbiakban is segíti majd a képzőművészet is. Joanna Warchol beszédében kiemelte: mindig szívesen látják a magyarokat Krakkóban, a jövő évben pedig magyar alkotóknak lesz lehetőségük arra, hogy egy kiállítás keretében krakkói galériájukban bemutatkozzanak.

Fotó: Hajnal Ádám