A II. világháború után, a tokiói avantgárd mozgalom részeként kialakult sötétség tánca, a butoh műfaja elevenedik majd meg a borostyánnal borított falak között. A társadalmi konvenciókat figyelmen kívül hagyó groteszk, mély érzelmeket és gondolatokat felkavaró butoh jeles képviselőivel találkozhat a közönség. 

A Kristály című interdiszciplinális, nemzetközi koprodukcióban megalkotott darab Bata Rita ötlete nyomán készült az alkotótársak szoros együttműködésével. A munka a jelmeztervezővel, a látványtervezővel, a videóművésszel, a zeneszerzővel és a két alkotó-előadóval az online térben indult, majd a budapesti próbatermekben folytatódott. Hornyák István futurisztikus jelmezei, XRC Kovács Balázs zajzenéje, Uherkovich Gál Győző gitárzenéje, Varga Miklós videómunkája erősíti Okuyama Barabbas és Barta Rita mozgásvilágát, táncát.  

Bata Rita és Okuyama Barabbas 2018-ban, Tokióban találkoztak először. Barabbas butoh táncos és koreográfus, aki 15 évig volt a Dairakudakan Butoh Társulat vezető táncosa, a színpadi jelenlét intenzitására építi alkotásait. Megkerülhetetlen tényező a nemzetközi kortárstáncban, de színészként is rendszeresen dolgozik. Jelenleg Tokióban él és alkot, szabadúszóként saját koreográfiákat készít, de más neves koreográfusokkal együttműködve is megmutatja egyedi táncnyelvét.

Az együttműködést 2020-ra tervezték, de a Covid miatt kétszer is elhalasztották. Bata Rita a Magyar Táncművészeti Főiskola koreográfus szakán végzett. Alkotói ösztöndíjaival élt Bécsben, Párizsban, Tokióban, Szöulban, Bangkokban, szóló- és koprodukciós alkotásaival több mint húsz országban szerepelt. A butoh két legjelentősebb alakjával, Ko Murobushival és Yoshito Ohnóval duókat alkotott és turnézott. 2009-ben rendezőként debütált a Magyar Állami Operaházban, még ebben az évben alapító igazgatója lett a BODY.RADICAL Nemzetközi Előadó-művészeti Biennálénak. Két filmet rendezett, és több film és színdarab színésznőjeként is megmutatkozott. 2013-ban életműdíjat kapott a Mediawave Alapítványtól.

„Életünkben bizonyos időközönként elérünk olyan pontokra, ahol már nem tudjuk ugyanúgy folytatni utunkat, mint azelőtt. Ezek a változópontok a döntéseink értelmében a következő időszakra bukást vagy felemelkedést jelentenek. Rajtunk, a bátorságunkon múlik, hogy képesek legyünk a múltat elengedni, és a kristálytiszta víziónkkal képesek vagyunk-e az új jövő felé nézni vagy sem. A megújulás és az emelkedett tudatszint lehetőségéhez fájdalmas és nehéz út vezet, de érdemes végigjárni. Hagynunk kell, hogy a tiszta víziónk vezessen, el kell engednünk a múltba való kapaszkodásunkat. Ennek kihagyhatatlan stációi vannak, amit végig kell járni – erről szól a darab. Ezek után mi magunk válunk kristállyá” – áll a darab ajánlójában.

Fotók: Bata Rita Társulat