Kristine Opolais jelenleg egyike a világ legkeresettebb szopránénekeseinek. Rigai tanulmányai után a Lett Nemzeti Opera, a Staatsoper Unter den Linden, a milánói Scala, a Bécsi Állami Operaház, a londoni Covent Garden voltak karrierjének főbb állomásai, mielőtt 2014-ben beugrással meghódította a New York-i Metropolitan közönségét Puccini Bohéméletében.     

Világszerte ünneplik a Pillangókisasszony, a Ruszalka, a Manon Lescaut, az Adriana Lecouvreur, a Tosca és az Angelica nővér címszerepében, olyan karmesterekkel lép fel, mint Daniel Barenboim, Sir Antonio Pappano és Sir Simon Rattle.

Fellépéseinek helyszínei közül eddig hiányzott a Müpa, hiszen korábban csak a Metropolitan-közvetítéseken láthatta-hallhatta őt a budapesti közönség.

A lett szopránt a szezonban többek között Cilea Adriana Lecouvreur című operájának főszerepében láthatja a közönség a bolognai Teatro Comunale színpadán, az előző szezonbéli debütálásának helyszínén, valamint a Theater an der Wienben korábbi emlékezetes címszerepében a Toscából és a drezdai Semperoperben Puccini Pillangókisasszonyának Cso-cso-szanjaként. A koncertszezonban egy másik Cso-cso-szan szerepében is debütál Marina Abramovic Maria Callas hét halála című darabjában a nápolyi Teatro di San Carlóban, majd Verdi Don Carlosának Erzsébeteként búcsúztatja az évadot a Wroclawi Operában.

A Müpában partnere Teodor Ilincai román tenor és a Magyar Állami Operaház Zenekara lesz Asher Fisch izraeli karmester vezényletével.

Nyitókép: Müpa/Tatyana Vlasova