A május 5-én, a Hagyományok Házában tartott sajtótájékoztatót a Magyar Állami Népi Együttes tagja, Nemes Szilvia vezette fel, aki hagyományos népi viseletben. Kiemelte, hogy bár külső szemlélőnek a foglalkozása csupán csak szórakozásnak tűnhet, de az ő szemükben a ?tánc nem csak öröm és izgalom, hanem hivatás, az utazás pedig felelősség?, mivel az országot képviselik a külföldi fellépések során. A jelenlévőket Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója köszöntötte. Elmondta, hogy a Hagyományok Háza 2001 óta működik együtt Magyarország elsőszámú hivatásos néptánccsoportjával, Magyar Állami Népi Együttessel, így jövőre ünneplik a 15 éves évfordulót. Az együttes viszont addig sem fog unatkozni: erdélyi, ukrán, oroszországi, valamint török turné is vár rájuk az elkövetkező hónapokban.

_DSC7726

Őt Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője követte. ?A tavasz számunkra mindig a bemutatók időpontja, amikor összegyűjtjük az erőforrásainkat, összetesszük mindazt a tudást, amit az elődeink ránkhagytak és azt próbáljuk úgy színpadra állítani, hogy azt ne múzeumként, hanem a mai ember számára is átélhető élményként jelenjen meg? ? fejtette ki az előttük álló időszak hitvallását. A külföldi turné első állomása Erdély, ahol május 13. és 19. között lépnek fel többek között Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen és Nagyváradon.

Az erdélyi turné után a 2014 novemberében már sikerrel bemutatott Megidézett Kárpátalja ? Hágókon innen és túl című előadással járják be Kárpátalját, Nyugat-Ukrajnát és Kijevet, két turnusban: először május 26. és június 1. között, majd június 21-22-én térnek vissza. A külföldi fellépések sora ezzel nem ér véget: Magyar Rapszódia című előadásukat az Oroszországi Magyar Kulturális Napok rendezvénysorozat keretében is megmutatják. Ősszel pedig Törökország következik, ahol az Ankarai Magyar Napokon lépnek fel.

_DSC7730

Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára kiemelte a tánc és a népzene fontosságát a nemzetek közötti kommunikációban, hiszen túlmutat a verbalitáson, így univerzális üzeneteket közvetíthet. Az országimázs-értékkel bíró turné támogatása azért is kiemelt jelentőségű, mert egyesítő erővel bírhat: nem csak a diaszpórában élő magyarság önérzetét, hanem a kultúrák közötti párbeszédet is erősíti. Elárulta, hogy a népzene különösen közel áll hozzá, és zeneakadémiai tanulmányai mellett prímás tanfolyamra is járt.

A felszólalók sorát Pál István ?Szalonna?, a Magyar Állami Népi Együttes prímása zárta, aki maga is Kárpátaljáról származik. Ő a műsor zenei koncepcióját mutatta be az érdeklődőknek. Három műsort adnak elő a turnék során: a Megidézett Kárpátalja, a Szarvasének és a Magyar Rapszódia című előadások. Bár más stílusban, de mindhárom ugyanazt az üzenetet próbálja közvetíteni: a nemzetek közötti békés együttélés lehetőségét. Ez különösen a kárpátalján előadott műsorra lesz igaz. A Szarvasének a népi táncmozdulatok keveri a mai modern táncformákkal. A Magyar Rapszódia pedig a magyar néphagyományokra jellemző színességet és hullámzó érzelmeket próbálja visszaadni.

A sajtótájékoztatót a Magyar Állami Népi Együttes fellépése zárta, akik a Magyar Rapszódia című előadásuk egy részletét adták elő a megjelenteknek.

Fotók: Papp Eszter