A Budapest Brand nZrt. és Budapest önkormányzata felhívására 85 pályázat érkezett, a kiírás szerint különleges városélményt nyújtó kulturális programok, művészeti produkciók és kísérleti városi projektek megvalósításával lehetett jelentkezni. Az egyik nyertes a Népszínház utcában és környékén megvalósuló Külkörút projekt.

A Külkörút a kezdeményezők szándékai szerint megváltoztatja a Népszínház negyedről alkotott képet. A várost megmozgató akció nemcsak megszólítja a helyieket, de izgalmas programokat kínál minden budapestinek, és nem utolsósorban párbeszédet indít el a környék jelenével és jövőjével kapcsolatban.

A projekt mögött a kerületben működő Kastner Kommunity kávézó és közösségi tér, a Rákóczi téren galériát és vintage boltot működtető Oltai Kata kurátor, művészettörténész és a Népszínház utcai kötődésű civil csapat, Petrik Bence, Széplaki Márk és Kehrer Ádám állnak.

Az augusztusban induló és őszig tartó eseménysorozat további lehetőségeket biztosít a szórakozásra és a kikapcsolódásra.

A három fő helyszín a Népszínház utca, a II. János Pál pápa tér és a Teleki tér, ahol összekapcsolódhat a tősgyökeres generáció az újonnan beköltöző fiatalokkal és a városrész iránt érdeklődő urbánus közönséggel. A közösségi projekt célja a negyed újrafelfedezése, újjáélesztése és a közös kulturális identitás megerősítése, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a budapestiek magukénak érezzék a köztereket.

A Kastner Kommunity csapata már el is indította projektjét, ami nem más, mint a II. János Pál pápa téren megvalósuló Piknikpont. Az augusztustól egészen október elejéig tartó akció Budapest zöldebb arcát mutatja meg a négyes metró megállója mögött, ahol piknikterasszal és pihe-puha ülőhelyekkel kedveskednek a kikapcsolódni vágyóknak, a különleges családi programokon a babákat és álmos szüleiket élő klasszikus zenés relaxációs programmal igyekeznek ellazítani, az elkötelezett munkavállalókat pedig szabadtéri live DJ-s, laptopos közösségi irodázás várja. A szervező Kastner Kommunity mint kávézó és kreatív közösségi tér ezekkel a programokkal is ösztönözni szeretné a park aktív használatát.

A Külkörút együttműködés csúcspontja az október 7. és 9. közötti hétvége lesz, amikor mindhárom csomóponton találkozhatunk majd programokkal. 

A Telekitangó nevű projekt Oltai Kata művészettörténész vezetésével egy új kulturális kezdeményezés első állomása lesz, ami október 7-től 9-ig a Teleki tér „tangóságát”, egykori pezsgő, multikulturális vásártéri jellegét megidézve hozza lendületbe a főváros egyik leggazdagabb helytörténetű központját. Az októberi hétvégén lesz köztéri és beltéri kiállítás a tér és környékének múltjáról, a téren álló házakon külső installációkkal jelenítik meg azok történetét, szereplőit, legyen szó lakászsinagógáról vagy André Kertész édesanyjának kávéméréséről. Hétvégén felpezsdül a bolhapiac, és több intellektuális séta és előadás segíti közelebb hozni a múltat és a jelent, összekapcsolni helyit és máshol lakót, fiatalt és időst.

Ugyanezen a hétvégén a terület másik pontján tartják a szintén külkörutas eseményt, a Nép-szín-ház Járdafesztivált, ami a gasztronómiát, a zenét és a civil jelenlétet helyezi a középpontba. Október 8-án és 9-én a Népszínház utca különböző pontjain zenés, kulturális és gasztronómiai eseményekkel találkozhatunk kora délutántól egészen este 8 óráig.

Nyitókép: Budapest Tuning/Külkörút