fbpx

Különcök, törpék, csínytevők: érkezik a 20. Anilogue

November 23. és 27. között rendezik meg a 20. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált Budapesten. Idén a vetítések nagy része a Toldi moziban lesz, a Francia Intézet a családokat várja, az Animált éjnek pedig ismét az Uránia Nemzeti FIlmszínház ad otthont.

Az idei Anilogue-on 13 egész estés filmet láthat a közönség. A legújabb rövidfilmek ismét három blokkban versenyeznek. A gyerekeknek két válogatással készülnek a szervezők. Lesznek ultrarövid animációk, a legjobb kortárs lengyel és ukrán animációs alkotások, és a fesztivál emblematikus műsora, a rekordhosszúságú Animált éj sem marad el.

A fesztivál nyitófilmje az idén elhunyt Jean-Jacques Sempé egyik leghíresebb illusztrációs munkája, A kis Nicolas animációs adaptációja.

A kisfiú mindennapjait játékok, csínytevések és verekedések töltik ki. Ahogy a kalandjai kibontakoznak, Nicolas belopózik alkotóinak műhelyébe, és faggatni kezdi őket. Sempé és René Goscinny a barátságukról, művészi pályájukról és álmokkal teli gyermekkorukról mesélnek.

A magyar származású Pierre Földes adaptálta animációra Murakami Haruki novelláit. A Vak fűzfa, alvó nő című filmben egy elveszett macska, egy fecsegő varangy és egy szökőár kell ahhoz, hogy egy nem túl ambiciózus üzletkötő, frusztrált felesége és egy skizofrén könyvelő megmenthessék Tokiót a földrengéstől, és rátaláljanak életük értelmére.

A formabontó műveiről ismert japán rendező, Maasaki Yuasa új filmje az Inu-Ó, melynek címszereplője a sajátos külsejét maszkkal és ruhákkal takarja el. Inu-Ó egy nap találkozik egy vak lantjátékossal, aki mellett felfedezi nagyszerű tánctudását, majd üzlettársakká és elválaszthatatlan barátokká válnak. Különcségükkel próbálnak túlélni a társadalom peremén, miközben egyre nagyobb hírnévre tesznek szert.

A spanyol abszurd animáció mestere, Alberto Vázquez Háború az egyszarvúak ellen című szatírája az Apokalipszis most és a Bambi szerelemgyereke, mely sötét humorral elmélkedik az ördög eredetéről. A mackók ősidők óta háborúznak esküdt ellenségeikkel, az egyszarvúakkal. A két testvér, Azulin és Gordi egy csapat tapasztalatlan újonccal együtt veszélyes küldetésre indulnak, hogy megmentsék a bűvös erdejüket.

Signe Baumane a belső női lázadásról készítette a Szerelem házassággal fűszerezve című filmjét. Zelmát kiskorától fogva arra tanították a mesék, hogy a szerelem minden gondját megoldja, csak úgy kell viselkednie, ahogy a társadalom egy lánytól elvárja. Felcseperedve ráébred, hogy minél inkább igyekszik betartani a szabályokat, a teste annál jobban ellenáll.

A három rövidfilmes versenyblokkban a kortárs animációk legjobbjaiból láthat merítést a közönség a világ minden tájáról.

Vetítik többek közt Turai Balázs az idei Annecy fesztivál fődíját elnyert Amok című filmjét, melyben a főhős belső törpéje veszi át az irányítást a férfi élete felett. Az animáció lehetőségeit feszegető Nikita Diakur legújabb műve a Hátraszaltó, melyben a rendező a saját avatarját tanítja a címbeli ugrásra. A sikereket halmozó cseh Špela Čadež Steakhouse című alkotása egy odaégett hús metaforáján keresztül mutatja be a párkapcsolati erőszakot, a közönségkedvenc észt Sander Joont pedig gyerekkora inspirálta a Sierra című filmje elkészítésére, melyben az apa ráerőlteti az autóversenyzést fiára, aki ettől kocsikerékké változik.

Az Ukrán hangok című válogatásban a háború kitörése előtt és azóta készült ukrán animációk mutatkoznak be. Az O!PLA 2022 című válogatás a 10. O!PLA Animációs Fesztivál díjazottjait vonultatja fel a lengyel animáció legizgalmasabb alkotásaival.

Az Animált éjen szombat este közel négy órán keresztül szórakozhatunk a horror, a sötét humor és erotika témáit boncolgató filmeken. Emellett az Athleticus epizódjai deríthetik fel a nézőket, az ínyencekre pedig különleges meglepetés-összeállítás vár az Uránia Filmszínház mozitermeiben.

A fiatalabb korosztályt többek közt Glaser Kati csipkelődő humorú mesegyűjteménye, a Családi legendák várja, de együtt mulathatnak egy kölyök vámpír kalandjain a Kicsi vámpírban és ismerhetik meg egy példás ifjú életét a Hol van Anne Frank? című film által. Ezenkívül két blokkban (6+, 10+) nézhetik meg a gyerekeknek szóló kortárs animációs kisfilmtermés legjavát.

A 20. Anilogue-ra a fesztivál honlapján (anilogue.com) kaphatók jegyek, bérletek.

Részletes program és jegyek, bérletek itt.

A rovat további cikkei