KOMI9803_Copy
L. Simon László és Varga Gábor

?Azért újítottuk fel a Csók István Emlékházat, hogy mindenki számára egyértelmű tegyük: fontos nekünk ez a szellemi, művészeti és természetesen az épített örökség, hiszen Cece egyik legszebb épülete ez. Fontos ez a hagyaték is, és az, hogy a gyerekeink számára is az legyen? ? hangsúlyozta a kiállítást megnyitó beszédében L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára. Hozzátette: ez a felújítás is mutatja, hogy nemcsak Budapestre, hanem a vidékre, az ottani értékekre is figyelnek.

A teljes felújításhoz ? még kulturális államtitkárként, saját kertéből ? L. Simon László negyvenmillió forintot biztosított, melyből új tető épült és kívül-belül megújult az emlékház. Emellett az államtitkár megemlítette: hétmillió forintot adott a Nemzeti Kulturális Alap, és külön kiemelte, hogy ötmillió forinttal pedig Cece önkormányzata járult hozzá e kiállítás létrejöttéhez. ?Ez a legékesebb bizonyítéka annak, hogy az a múzeumi rendszer, amelyet kialakítottunk, jól vizsgázott? ? mutatott rá L. Simon László, hozzátéve: ez a múzeum valóban a ceceieké.

KOMI9865_Copy_filtered
Palotainé Kali Gabriella, Csók István jogutódja, a festő lányának egykori ápolója
és Csók Sándor, a művész unokaöccse

Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője beszédében felidézte: 2007-ben annyira rossz állapotban volt az emlékház, hogy nem volt alkalmas Csók festményeinek ?őrzésére?, ezért el kellett vinniük onnan a kiállítást. A most felújított kúriában azonban méltó helyen lehetnek a művész alkotásai. A tervekről szólva elmondta: szeretnék megvásárolni a Sáregresen lévő vízimalmot, ahol Csók István több mint 150 éve született, és a fiatal generáció számára alkotóházzá alakítanák át.

 

A tárlaton szereplő műtárgyak többségét ? festményeket, bútorokat és egyéb személyes tárgyakat ? 1962-ben a festő lánya, Csók Júlia adományozta a magyar államnak, teljesen ingyen. A kiállított műalkotások a székesfehérvári Szent István Király Múzeumból, valamint a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből érkeztek a Csók István Emlékházba. A tárlat ízelítőt ad a derűs élet festőjének majd nyolc évtizedet felölelő, hatalmas életművéből, személyes tárgyainak segítségével megidézi a nagyszerű embert, a közkedvelt művészt.

A tágas kertben álló kúriát 2013-ban újíttatta fel Cece Nagyközség Önkormányzata. Az emlékház újrarendezett állandó kiállítása a művész születésének 150. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév keretében nyílt meg, és egész évben látogatható.

KOMI9594_Copy

 

CSÓK ISTVÁN 1865. február 13-án született Sáregresen. Igazi européer művész volt. Münchenben, majd Párizsban képezte magát, ahol magától értetődően hatottak rá a korszak nagy festői és a bontakozó művészi áramlatok. Alkotásaival számtalan díjat nyert itthon és külföldön. Főművei már életében közgyűjtemények féltve őrzött darabjai lettek. Élete végéig büszkeséggel töltötte el, hogy a firenzei Uffizi Képtár felkérte: fesse meg híres gyűjteménye számára az önarcképét. Munkáival rendszeresen szerepelt hazai és külföldi tárlatokon, és többször is eredményesen mutatkozott be a Velencei Biennálékon, valamint a világkiállításokon.

A kiállítás kurátora Gärtner Petra művészettörténész, a Szent István Király múzeum munkatársa.

Szíjjártó Anita

Fotó: Kőmíves András