A Női séfek nyomában című francia gasztrofilm vetítését követő beszélgetés vendégei Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf, valamint Mautner Zsófi és Jókuti András gasztrobloggerek.

December első hetében 54 európai városban rendezik meg az Európai Moziéjszakát. Az európai filmkultúra sokszínűségét ünneplő esemény budapesti helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház, ahol december 6-án este a gasztronómiáé lesz a főszerep.

A konyha a hétköznapokban többnyire a nők birodalma, a konyhaművészet legbefolyásosabb sztárjai mégis férfiak. A Női séfek nyomában című film annak ered nyomába, hogy miért van ez így, és hogyan látják ezt a kétarcúságot a szakma szereplői. Vérane Frédiani rendezőnő téma iránti érdeklődését a TIME magazin egyik 2013-as, nagy port kavart címlapsztorija keltette fel, amely Étkek istenei címen gyűjtötte össze a világ leghíresebb séfjeit, akik között sajnálatosan egyetlen nő sem kapott helyet.

Frédiani nyakába vette a világot, és Franciaországtól Peruig, illetve az Egyesült Államoktól Kínáig felkereste a fine dining és a gasztrozsurnalizmus számos képviselőjét. Szóra bírta többek között Anne-Sophie Pic, Dominique Crenn, Barbara Lync és Alice Waters séfeket, akik nemcsak a hivatásukkal kapcsolatos sztereotípiákról és konyhafőnöki karrierjükről meséltek nagy örömmel, hanem arról is, miről szól számukra a konyhaművészet és a Michelin-csillag, és vajon jobbá tehető-e a világ a gasztronómia által. A szemléletformáló filmről, amely Magyarországon először az Urániában kerül mozivászonra, a vetítés után a hazai gasztrovilág nagyágyúi, Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf, valamint két gasztroblogger, a Chili és Vaníliát jegyző Mautner Zsófi és Jókuti „Világevő” András beszélgetnek.

A filmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

Nyitókép: Anne Sophie Pic és egy szakács hölgy a csapatából