legends_of_heroes_David
Legends of Heroes ? David

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) idén ünnepli alapításának negyedszázados évfordulóját. A jeles esemény alkalmából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a 25. életévüket 2018-ban vagy 2019-ben betöltő képző- és iparművészek műveiből rendez kiállítást. A meghirdetett pályázatra jelentkezők közül szakmai bíráló bizottság választotta ki azt a 12 alkotót, akiknek a műveiből szeptember 24-én nyílik tárlat Budapesten. Az NKA Fesztiválhajó szeptember 24-én három alkalommal fog elindulni a Dunán, így városnézéssel egybekötve tekinthető majd meg az exkluzív kiállítás fiatal alkotóművészek munkáival.

 

Az NKA Fesztiválhajó fedélzetén Ágoston Kristóf grafikus munkáit is megtekinthetjük.

 

A fiatal művész jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafikus szakos hallgatója, még egy éve van hátra a diploma megszerzéséig. Ahogy ő fogalmaz: ?a képgrafikus szak mint ipari ágazat ma már szinte teljes mértékben halott a piacon, azonban rengeteg több szász éves technikát gyakorolhatunk és sajátíthatunk el a Képzőn, ami a saját portfóliónkat színesítheti. Ez egy nehéz és nem kimondottan alkalmazott műfaj, de türelmet és odafigyelést mindenképp el tud sajátítani az ember, ami ? valljuk be ? ma igen fontos.?

_1160683
Ágoston Kristóf

 

Ágoston Kristóf színes litográfiáinak központi témája a kép-, illetve szövegrombolás, melyek gyakran egy kompozícióba rendeződnek. A fiatal művész a Kultúra.hu kérdésére elmondta: ?egy alkotó minden megmutatkozási lehetőségnek örül, ám az NKA exkluzív kiállítása igen kiemelkedő. Mivel valóban egyedi rendezvény, talán több érdeklődő figyelmét is ráirányíthatja a művészetre, a kultúrára. És mi, alkotók ennek nagyon örülünk.?

 

Ágoston Kristóf műveiről szólva megfogalmazta: mindig is fontos volt számára a közlés, az, hogy kinyilvánítsa a véleményét, emellett azonban az volt a vágya, hogy vizuális kommunikációval foglalkozhasson. ?Számomra az alkotás folyamata egy nagy kapcsolódási pont. Egy alkotó ebben a pontban forraszthatja össze minden tudását és képességét, érdeklődését. A létrejött alkotással nem feltétlenül egy bizonyos üzenet átadása a cél, hanem az, hogy megalapozza a kommunikációt. A mű tehát egy csatorna? ? mondta Ágoston Kristóf.

legends_of_heros_Atlas
Legends of Heroes ? Atlas

 

A fiatal művészt arról is kérdeztük, miből merít ihletet. ?Természetesen elengedhetetlenek a mindennapjaim ? a legfontosabb ihletforrás az életem, de az olvasásélmények is sokat segítenek. Legutóbb Tjebbe van Tijen egyik írásával, illetve Vuk Cosic ? ASCII, betűkre bontott Hitchcock mozgóképeinek jeleneteivel találkoztam, és ezek azonnal nagy hatást gyakoroltak rám. Az ilyen élmények mindig építik a munkámat? ? mesélte, majd hozzátette: ?sok minden érdekel, de jelenleg a szöveg és kép fizikai kapcsolatát igyekszem körüljárni?.

legends_of_heroes_Hercules
Legends of Heroes ? Hercules

 

?Elsődleges célom a diploma megszerzése, illetve a szakma teljes körű kitapasztalása, ugyanakkor arra is szeretnék figyelmet fordítani, hogy minél több helyen bemutatkozhassak a műveimmel? ? mondta Ágoston Kristóf, akinek inspirációt jelentenek az NKA szervezésében nyílt kiállítások és kulturális rendezvények. Ezért is nagy öröm számára, hogy ő is lehetőséget kapott arra, hogy bemutatkozhasson az NKA Fesztiválhajón.

 

A kiállítást a 25 év, 25 nap, 25 esemény című programsorozat keretében a Nemzeti Kulturális Alap megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. rendezi meg.

 

Kultúra.hu