grand_palais_wiki
Grand Palais, Párizs
Fotó: Wikipédia


Rodin: centenáriumi kiállítás

2017. május 22. ? 2017. július 31.
Grand Palais, Párizs

Auguste Rodin 1917-es halálának emlékére összefogott a Grand Palais és a Museé Rodin, hogy egy nagyszabású kiállítással tisztelegjenek a 19. századi francia szobrász előtt. A kiállítás betekintést enged Rodin univerzumába, a közönségével való viszonyába és drámai, érzelemgazdag munkáiba. A tárlaton több mint 200 Rodin-munka látható, valamint rajzok és szobrok a korabeli nagy művészektől, köztük Picassótól és Matisse-től, akik hatással voltak a szobrászmester tevékenységére.

Picasso: Minotauruszok és Matadorok

2017. április 28. ? 2017. augusztus 25.
Gagosian Gallery, London

Talán nem túlzás, hogy Pablo Picasso a legközismertebb művész a világon, nincs olyan, aki ne hallotta volna a nevét. A 20. századi spanyol avantgárd festő életműve több korszakot ölel fel, de az antik kultúra mindig is kiindulópontja maradt a festészetének. A londoni Gagosian Gallery tárlata most Picasso egész életművéből válogat: bikaharcokat, mitológiai és életrajzi kompozíciókat az 1930-as évekből, valamint bemutatja az 1889 és 1971 között készült munkáit, melyeken antik rituálékat és szülőhazájának történeteit dolgozta fel.

picasso_minotaurusz_es_a_halott_kanca_egy_barlang_elott_1936_flickr
Picasso: Minotaurusz és a halott kanca egy barlang előtt (1936)
Fotó: flickr.com

Chardin csendéletei

2017. július 7. ? 2017. augusztus 26.
Lisson Gallery, London

A 18. századi festészet még abszolút a régi művészethez tartozik: a fotográfia és a film helyett ekkor még a természet után készült képek mutatták be a valóságot. A londoni Lisson Galleryben megnyíló tárlat a francia Jean-Baptiste-Siméon Chardin festő világias, őszinte és átgondolt kompozícióin, mindennapi tárgyakat ábrázoló képein keresztül elhozza nekünk az 1700-as évek nyugodt, csöndes, egyszerű szellemét. A kiállítást Maxwell Graham rendezte.

Az elme helyei: brit akvarell tájképek 1850?1950

2017. február 23. ? 2017. augusztus 27.
British Museum, London

A tárlat az egyik legnagyobb angol festő, J. M. William Turner halála óta eltelt száz év munkáit öleli fel a viktoriánus és a modern korból. Feltárja az érdeklődők előtt, miként dolgoztak az akkori festők különböző stílusokban, különböző technikákkal a papírokon ? akvarell mellett olyan speciális technikákkal is, mint testfesték, pasztel, kréta, toll és tinta ?, hogy a táj változásait hűen ábrázolják. A csaknem 120 munka alkotói között olyan nevesebb festők is előfordulnak, mint James McNeil Whistler, Edward Burne-Jones vagy Henry Moore.

Jean_Simeon_Chardin_csendelet_egy_uveg_olivaval_wiki_1
Jean-Baptiste-Siméon Chardin: Csendélet egy üveg olivával
Fotó: Wikipédia

Cézanne portréi

2017. június 13. ? 2017. szeptember 24.
Museé d?Orsay, Párizs

A 20. századi kubizmust, fauvizmust és avantgárdot megalapozó Paul Cézanne megközelítőleg 200 portrét készített, ebből 26-on önmagát, 29-en pedig feleségét, Hortense Fiquet-t ábrázolja. A kiállításon látható Cézanne-portrék között több olyan kép is van, melyek egymást kiegészítve párba állíthatók, vagy éppen ugyanazt a témát másképpen dolgozzák fel. A posztimpresszionista mester kiállított portréi között látható a Dominique bácsikájáról készített kép 1860-ból vagy éppen Vallier-ről festett utolsó művei, melyeket nem sokkal halála előtt, 1906-ban készített.

Raffaello: Rajzok

2017. június 1. ? 2017. szeptember 3.
Ashmolean Museum, Oxford

A reneszánsz zseniális festőjének, Raffaello Sanziónak mintegy 120 rajzát gyűjtötte össze az oxfordi múzeum a világ különböző pontjairól, köztük a Louvre-ból és az Uffiziből, melyeket most együtt prezentál a nagyközönségnek. A 37 évet élt urbinói mester rajzai tükrözik hihetetlen kreativitását, és megmutatják, hogy a felfedezései és a kísérletezései hogyan formálták munkásságát. A cinquecento festőjének rajzaiból nyíló tárlat olyan remekműveket is tartalmaz, mint például a Két apostol feje és keze című rajz, melyet Raffaello utolsó grafikájaként tartanak számon.

picasso_guernica_flickr
Picasso: Guernica
Fotó: flickr.com

Fájdalom és terror Picassónál: Út a Guernicáig

2017. április 5. ? 2017. szeptember 4.
Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid

Picasso 1937-ben festette ikonikus, Guernica című képét a spanyol polgárháborúban bombázott spanyol település, Guernica emlékére. Picasso képe rémisztően egyedi módon jeleníti meg a háború okozta szenvedést, fájdalmat, néma sikoltást. A kiállítás részeként a Guernica Dokumentumtárból kutatási eredményeket is bemutatnak, melyek nagyobb rálátást biztosítanak a festmény eredetére, a kiállításokra, amelyeken szerepelt, a propagandákra, melyekben felhasználták és a helyére a művészet történetében.

Klimt és antikvitás

2017. június 28. ? 2017. október 10.
Belvedere Museum, Bécs

A bécsi tárlat párbeszédet mutat be Gustav Klimt művei és a klasszikus művészet alkotásai között. A szecesszió egyik legismertebb mesterének korai munkái erősen kötődnek a 19. második felét uraló historizmushoz, ezáltal a klasszikus művészethez, mígnem 1900-ban lefordította az antikvitás szellemét a saját stílusnyelvére. A Belvedere tárlata ? amelyen egyébként a bécsi mester 24 festménye látható, köztük olyan világhíres alkotásai, mint a Csók vagy a Judith ? Klimt fejlődését és azt mutatja be, hogy az antikvitás szeretete és tisztelete mindig is része volt művészetének.

felso_belvedere_wiki
Felső-Belvedere
Fotó: Wikipédia

Mondriantól a holland dizájnig

2017. január 1. ? 2017. december 31.
Van Abbe Museum, Eidenhoven, Hollandia

A 100. évfordulóját ünnepeljük 2017-ben a holland művészeti mozgalom, a De Stijl (A Stílus) megalapításának. Az 1917-ben Piet Mondrian és Theo van Doesburg által alapított De Stijl eredetileg magazinnak indult és Mondrian elméleteit tartalmazta. Végül a művészeti mozgalommá alakuló stílus hatott az építészetre, dizájnra és divatra is. A kiállítás a merőleges vonalakat és alapszíneket alkalmazó Mondriantól mintegy 300 festményt, valamint levelezéseket, fényképeket, személyes tárgyakat mutat be, és ezzel a holland mester munkásságának legátfogóbb tárlatává vált.

Szürrealizmus Egyiptomban: Művészet és szabadság 1938-1948

2017. november 17. ? 2018. március 11.
Tate Modern, Liverpool

A liverpooli Tate Modernben nyíló kiállítás arra helyezi a hangsúlyt, hogyan alakult és fejlődött ki a szürrealizmus Európán túl és hogyan hatott Kairó művészetére. A Művészet és Szabadság Csoportról szóló első átfogó múzeumi kiállítás bemutatja, hogyan élt és dolgozott Kairóban a művészek politikailag elkötelezett társasága az 1930-as és az 1940-es években. A tárlaton számos festmény, fotográfia és archív dokumentum lesz látható, melyek most első ízben érkeznek az Egyesült Királyságba.

Természetesen az időszaki kiállítások mellett érdemes benézni a nagyobb európai múzeumok állandó kiállításaira is, ahol találkozhatunk a régi és a modern művészet legnagyszerűbb alkotásaival. A látogatáshoz a hétköznap délelőtt 10 órai érkezést javasoljuk, akkor talán jóval nyugodtabb környezetben tudjuk megnézni és részleteiben is megcsodálni a nagy mesterek műveit.

Összeállította: Révy Orsolya