mma_4056_20140314_vigado_megynito_mtifoto_as20140314027_scr_600x399.png
Fotó: mma.hu


Az ön ötlete alapján alakult meg a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara, amely augusztus 21-én ingyenes koncertet ad a Pesti Vigadóban. Miért döntött úgy, hogy összeállít egy ilyen zenekart?

Rengeteg kiváló magyar muzsikus él és dolgozik a határokon túl, szerte a világban. Az 1956-os emigráltakból például létrejött egy magyar zenekar is Ausztriában és Németországban, a Philharmonica Hungarica. Ez az együttes pedig évtizedeken keresztül nagy sikereket aratott. Ugyanakkor egészen közel, a trianoni határ túloldalán ? Romániában, Szlovákiában, Szerbiában és a többi környező országban ? is nagyon sok a remek képességű magyar zenész, akik az ottani hivatásos együttesek megbecsült tagjai: úgy vélem, ők egyben az egészen szűk értelemben vett magyar zenei élet részei is. Vállalkozásunk szimbolikusan ezt szeretné sugallni azzal, hogy 2017-től kezdődően időnként ? remélhetőleg mostantól évente ? egy-egy hétre Budapestre hívunk egy szimfonikus zenekarnyi határon túli magyar zenészt, és az így alakult zenekar koncerteket ad Magyarországon.


Milyen tematika mentén épülnek fel a koncertek?

Az előzményekhez tartozik, hogy én vendégkarmesterként sokat jártam elsősorban Kolozsvárra vezényelni körülbelül 15 éven keresztül ? éppen ott, Kolozsvárott 2010-ben merült fel bennem először ez az ötlet. Azóta sokszor sok helyen javasoltam egy ilyen zenekar létrejöttét, most végre a Magyar Művészeti Akadémia ? melynek rendes tagja vagyok ? és a Kodály-év támogatásával meg is valósult a terv. Az első koncert augusztus 21-én a Pesti Vigadóban egy Kodály-emlékhangverseny lesz, amelyre ingyenes a belépés, de regisztrációhoz kötött: a Vigadó honlapján lehet rá jelentkezni, amíg van hely. Ezt a koncertet Medveczky Ádám karmester, Kossuth- és Prima Primissima-díjas akadémikus társunk fogja vezényelni: a koncerten olyan Kodály-művek fognak elhangozni, mint a Páva-variációk, a Marosszéki táncok és a Psalmus Hungaricus. Utóbbiban közreműködik Kiss B. Attila énekművész, szintén akadémikus társunk és a Magyar Rádió Énekkara. Ezután a zenekar augusztus 25-én Pécsett is fellép majd egy oratórium-esten: a Filharmónia szervezésében a Pécsi Bazilikában Joseph Haydn Teremtését szólaltatjuk meg a Purcell Kórus közreműködésével, az én vezényletemmel.



vashegyi_orfeo_600x400.png
Fotó: jegy.hu


Hogyan pályázhattak a zenészek?

Idén sajnos elég későn tudtuk meg, hogy a vállalkozáshoz szükséges anyagi fedezet ? hála a Kodály-év támogatásának, melyet ezúton is nagyon köszönünk ? rendelkezésre áll, ezért már nem volt idő széles körben meghirdetni a projektet: ebben az évben ezért elsősorban Romániából és Szerbiából érkeznek magyar muzsikusok, a zenekar koncertmestere is kolozsvári hegedűművésznő, Béres Melinda.


Idén tehát két koncertet adnak, egyet a Pesti Vigadóban és egyet Pécsett. Melyek a jövőbeni terveik?

Amint az idei koncertek ? remélhetőleg nagy sikerrel ? lezajlanak, szeretnénk máris hozzálátni a jövő évi folytatás előkészítéséhez: tulajdonképpen amennyire lehetséges, ez már el is kezdődött. Bízunk benne, hogy 2018-ban szélesebb körből (például Szlovákiából is) tudunk majd muzsikusokat hívni. A cél, hogy a zenekar tagsága évről évre részben változzon. Már most is úgy tűnik, jó esély van arra, hogy 2018 júniusában folytatódik a zenekar története.

 

Kultúra.hu