Az e-mailek, a Facebook, az Instagram és a TikTok szinte teljesen átvette a papíralapú kommunikáció szerepét, de vajon milyen lesz így a jövőnk? Lesznek-e még szerelmeslevelek, képeslapok a távoli rokonoktól, bélyeggyűjtemények a nagyszüleinknél?

Hogyan fog a fiatal generáció emlékezete átstrukturálódni és megváltozni? Emotikonokat és GIF-eket küldünk képeslapok helyett? A szerelmeinkre chatüzenetek visszatekerésével fogunk emlékezni? A gyerekeinknek régi levelek és albumok helyett archivált Facebook- és Instagram-bejegyzéseket mutatunk majd? Örökre elfelejtjük, mit jelent a tértivevény?

A levelezés és hírközlés történetének korai emlékeit őrző Postamúzeum pályázatot hirdetett pályakezdő, fiatal művészek számára: a kommunikáció változásaira keresték a választ az Y és a Z generáció nézőpontjából. Melyek az internetes kommunikáció lelki hatásai? Vajon biztonságban tudhatjuk-e az adatainkat? Mit jelent a 21. században a levéltitok? Hogyan éli meg a családi, szerelmi, baráti viszonyokban a chates kapcsolattartást ez a korosztály? Lázadó az, aki papírra veti a gondolatait?

A témával kapcsolatban szabad asszociációra hívták a jelentkezőket, de arra is kíváncsiak voltak a Postamúzeum munkatársai, ha egyszerűen csak olyan témák foglalkoztatták a pályázókat művészetükben, mint az üzenet, a titok, a szavak, az írás, vagy ha az online teret vagy a közösségi médiát alkotóelemként használták fel.

A pályázat minden alkotóterület felé nyitott volt, médiumtól függetlenül szabaddá tették a jelentkezést. A témába illő, korábban elkészült művekkel is lehetett jelentkezni. A felhívásra 67 pályázat érkezett, a rendelkezésre álló kiállítóhelyre a zsűri, Don Tamás és Tayler Patrick 8 művet válogatott be. A beérkezett művekből rendezett időszaki kiállítás a Postamúzeumban október 15-től tekinthető meg.

A Postamúzeum állandó kiállításának termeiben is vendégművek jelennek meg. A 2023 áprilisáig látható anyag olyan műveket visz be az állandó kiállítás termeibe, amelyeknek más kontextusban nincs közük a postához. A képzőművészet segítségével az egyes termekben felvetett témák mellett olyan gondolatokra szeretnék figyelmet irányítani, mint a mért idő fontossága a postai szolgáltatásban vagy az egyre inkább háttérbe szoruló kézírás gesztusának informatív jellege.

Nyitókép: Fabricius Anna: Magyar szabvány / Postások, 2006–2007, fotó fára kasírozva, részlet