Éjszakai reptérlátogatás, repülős talkshow, különleges repülőtéri járművek és oldtimerek, pályaválasztási foglalkozások és bemutatók, valamint szabadtéri mozi is várja a látogatókat szombaton a Repülőtér éjszakáján Budapesten, a ferihegyi Aeropark repülőmúzeumban.

Az este egyik fő látványossága az idén 66 éves Il-14-es utasszállító 1900 lóerős motorjának beindítása lesz. A bemutató 18 és 20 órakor kezdődik. Emellett a látogatók több alkalommal testközelből nézhetik meg, hogyan üzemel egy kisméretű sugárhajtómű, valamint a repülőmúzeum szakemberei működésbe hozzák a legendás „kukacbombázó” Kamov 26-os helikopter motorját is.

A Repülőtér éjszakája az idei évben több új elemmel is bővül: pilótaiskolák települnek ki a repülőmúzeumba, ahol a szakavatott oktatók bemutatják, milyen út vezet a vitorlázó repülőgépektől a mai nagy utasszállítók pilótafülkéjéig, és beszámolnak arról is, milyen karrier vár azokra, akik ezt a hivatást választják.

Külön standon fogadja a vendégeket a Hungarocontrol, ahol a légiforgalmi irányítás kulisszatitkaiba avatják be az látogatókat. A mai modern repülőgépek javítása és ápolása iránt érdeklődők pedig az Aeroplex of Central Europe ferihegyi hangáraiba is bepillanthatnak. A különleges repülőtéri járművek mellett óriási hómarókat, hótolókat és két jégtelenítő járművet is láthatnak a résztvevők: kiderül, hogyan történik a hideg, csapadékos téli hajnalokon az utasszállítók alapos jégtelenítése felszállás előtt.

Este életre kelnek a történelmi repülőgépek pilótafülkéi, sok évtizedes műszereket és rádiókat helyeznek üzembe a múzeum dolgozói. A fedélzeten aktív és nyugállományú pilóták, légiutas-kísérők, műszaki szakemberek mesélnek arról, hogyan fejlődött a légiközlekedési iparág az elmúlt évtizedekben.

Az eseményen részt vesz Szüle Zsolt kapitány, aki a világ egyik legnagyobb repülőgépén dolgozik, Hajdu Gergely, aki az egyik legmodernebb utasszállítót vezeti, Józsa Dóra, aki szinte egész pályafutását a felhők felett töltötte stewardessként, Leposa Attila kapitány, aki a Malév történetének egyik legérdekesebb kényszerleszállását hajtotta végre egy Tu-134-essel és Horváth Sándor kapitány is, akinek a mai napig a legkedveltebb típusa a Magyarországon 50 évvel ezelőtt megjelent Tu-154-es.

Mindemellett folyamatosan zajlanak majd a tematikus séták, gurulnak a repülőtéri oldtimer autók. Ki lehet próbálni a múzeum repülőgép-szimulátorait, este pedig szabadtéri moziteremmé alakul a park egy része, ahol a legendás Airport-sorozat két epizódját is műsorra tűzik.

Nyitóképen egy Il-18-as teherszállító az Aeroparkban, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérnél lévő szabadtéri repülőgép-múzeumban. Fotó: Balogh Zoltán / MTI