Hortobágy végeláthatatlan pusztájára, Petőfi Sándor és Szendrey Júlia mézesheteinek helyszínére és a Segesvár melletti csatamezőre is elviszi a nézőket a Petőfi, a szerelmes utazó című irodalomtörténeti sorozat, amelynek négy részét a Petőfi 200 emlékév zárásaként december 26. és 29. között vetíti a Duna csatorna.

Ki volt a vad gróf, akit Petőfi Sándor a legjobb barátjának tartott? Kivel lakott társbérletben Pesten? Milyen ajándékot kapott Szendrey Júliától a Nemzeti dal megírásáért? Melyik vidékre akart elköltözni családjával, és vajon szerette-e a katonáskodást? Melyik volt élete legborzalmasabb csatája a halálát megelőzően? Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad a Petőfi, a szerelmes utazó irodalomtörténeti minisorozat.

Ugron Zsolna József Attila-díjas író két tudós utazó, Csorba László és Várkonyi Gábor történészek segítségével járja be legnagyobb 19. századi költőegyéniségünk, Petőfi Sándor útvonalát az Alföldön, Erdélyben és Felvidéken – újragondolva Petőfi útját, megismerve az alföldi kisdiákot, a vándorszínésznek felcsapó kamaszt, az öntudatos értelmiségi költőt, a hősszerelmest és végül a szabadságért életét feláldozó katonát.

„Az utazás elképesztően fontos volt Petőfi életében, ő egy igazi utazó volt” – mondta Csorba László. A különleges szépségű és a Petőfi-életmű szempontjából is jelentős Kárpát-medencei helyszíneken forgatott filmhez Petőfi Sándor Útirajzok című írásait, valamint Kerényi Frigyes költőhöz, műfordítóhoz írt leveleit is felhasználták. „Petőfi egy jól kimunkált irodalmi toposzt követ: nem író az, aki nem ír útileveleket, ezek hozzátartoznak egy írói életműhöz. És azt is tudjuk, hogy az útirajzokat megjelenésre szánta” – magyarázta Várkonyi Gábor, kiemelve: nemcsak a költő utazott sokat, műveinek hősei is vándoroltak.

A sorozat négy részében összefonódik a mese és a valóság: Tündérországba tartó útján egy kis időre az utazókkal tart Petőfi hőse, Kukorica Jancsi is, akit Szabó Sebestyén László színművész alakít.

A roadmovie-jellegű irodalomtörténeti sorozatot a Petőfi 200 emlékév végéhez közeledve a Duna csatorna mutatja be, a négy – egyenként félórás – részt december 26-a és 29-a között vetítik majd, minden nap 11.30-tól. Az alkotók irodalomrajongó általános és középiskolásoknak, versolvasó felnőtteknek és az utazás szerelmeseinek egyaránt ajánlják a sorozatot, amely – Petőfit követve – a Kárpát-medence legszebb tájaira kalauzolja el a nézőket.

A Petőfi, a szerelmes utazó rendezője Bertha Lívia, forgatókönyvírója és a kreatív koncepció kidolgozója Ugron Zsolna, vezető operatőre Szalai Márk, gyártásvezetője Jordán Péter. A produkciót a Salt Communications jegyzi, producere Molnár-Bánffy Kata. A film elkészültét a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 kollégiuma támogatta.

Fotók forrása: Salt Communications