A rendezvény jelentőségét jelzi, hogy a fesztivál védnökségét Erdő Péter bíboros és dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár is felvállalta. Dörner György, a fesztivál megálmodója, az Újszínház igazgatója bevezetőjében elmondta, hogy a fesztivál kötelességének érzi olyan szakrális témájú darabok bemutatását, amelyek megtekintése után jobb emberekké válunk. Legnagyobb várakozás talán a lengyel előadást előzi meg, de az olasz marionettbáb-előadás is nagy sikerre számíthat.

7e8538d665fefbbc140dc63fc49a7c12
Az áldozat
Fotó: Újszínház oldala

?Felvetődött színházigazgatói körökben, hogy esetleg országossá lehetne tenni a Keresztény Színházi Fesztivált, amelynek én nagyon örülnék és támogatom ezt az elképzelést? ? zárta hozzászólását Dörner György.

 

Különleges sorsok a mottója az idei fesztiválnak, melyet mondanivalóján kívül alapvetően a műfaji sokszínűség jellemez majd, hisz a feketemisétől a látványos táncjátékon át, az olasz bábelőadásig sokféle közlési módot megismerhetnek a nézők. Érdekességet ígér az a formabontó eszköztár és színházi nyelv is, melyet a több mint kétszáz szereplőt felvonultató fesztiválon láthatunk majd.

 

A rendezvénysorozat egy újszínházi premierrel nyit, Kocsis István A királynő aranyból van (Stuart Mária) című darabjával. Hasonlóképpen a tavalyi nyitó előadáshoz ? Kocsis István: Az áldozat (Szent Margit legendája) ? ez is elsősorban a fiatalságot szeretné megszólítani, hiszen ők a jövő reménységei. Dörner György hozzáfűzte, hogy a fiataloknak jönniük kell az előadásokra, mert bennük van a lehetőség, nekik kell átadni azt a tudást, amelyet az idősebb korosztály felhalmozott.

 

Ker_Feszt_sajttaj.
Fotó: György Zsolt

A fesztivál nyitó és záró előadásának főszereplője, az Újszínház művésze, az erdélyi születésű Koncz Andrea röviden beszélt arról, hogy mit jelent neki a szakralitás a színpadon, milyen lelki változást hozott az életében Szent Margit megformálása, és milyen módon készül fel Stuart Mária alakjának eljátszására.

 

A debreceni Csokonai Színház darabjának bemutatásához a Nemzeti Színház fog alkalmas helyszínt biztosítani. A Nemzeti Színház már a kezdetektől támogatója, résztvevője a Keresztény Színházi Fesztiválnak, hiszen azzal az értékrenddel, mely ezt a kezdeményezést létrehívta, teljes mértékben tudunk azonosulni ? szólalt fel a Nemzeti Színház képviseletében A. Szabó Magda stratégiai igazgató.

 

A fesztivál támogatói közül Takler András borász volt jelen a sajtótájékoztatón, aki örömmel elfogadta a magyar borásztársadalom nevében a támogatói felkérést, és egyben bemutatta azt a speciális palackozású kékfrankos fesztiválbort, mely az üvegen a Keresztény Színházi Fesztivál címkéjét viseli.

 

Bártfay Rita, a fesztivál szervezője, az Újszínház dramaturgja, a Kultúra.hu kérdésére külön is részletezte, milyen jövő előtt áll a Keresztény Színházi Fesztivál. ?Annak idején az Újszínház repertoárjában felgyűlt jó néhány olyan előadás, amely erősen vallási témákat dolgozott fel. A színház és a szakralitás egyébként is közel áll egymáshoz, de nálunk fokozottan jelentkeztek olyan témákat feldolgozó darabok, mint a lélek megtisztulása vagy a vallás kérdéseinek tisztázása. A fesztivál ötletét ezek a darabok katalizálták. A harmadik fesztiválnál már több helyre települünk ki, ezáltal is bővítve a nézői kört. Nyilván a Nemzeti Színház jelentős ismertségi támogatást fog biztosítani, de a RAM Colosseumban való fellépésünk is más nézőréteget fog elérni.

A fesztivál megrendezéséhez a gazdasági vezetésünk elkülönít összeget, de pályázatok nélkül nem tudnánk megrendezni az előadás-sorozatot. Úgy érzem, mára sikerült hagyománnyá tenni a három évvel ezelőtti kezdeményezést, és bár rengeteg munkánk van a szervezésben, rendezésben, a fesztivál alapvető célja annyira nemes, hogy a megvalósulásáért érdemes minden erőfeszítést megtennünk? ? mondta Bártfay Rita.

 

Tölgyesi Tibor