A visszajelzések azt mutatják, hogy a zeneszerető közönség meg van elégedve a szervezők, valamint Várdai István és Baráti Kristóf művészeti vezetők munkájával, a tavalyi után idén is rekordszámú érdeklődő vásárolt bizalmi alapon bérletet a fesztivál koncertjeire; a közönség ugyanis nem ismerheti előre a műsort ? fűzte hozzá Bolyki György.

12274241_10153635863202221_2689088906010183721_n

Különböző tradíciók, iskolák, kulturális hátterek és a fiatal pályakezdődőktől a nagy öregekig több generáció összekapcsolódása teszi az idei Kaposfest programját rendkívül színessé ? hangsúlyozta Várdai István csellóművész, aki szerint olyan, ?mind emberileg, mind művészileg kiváló? előadókat hallhat majd a közönség, mint például a ?szerény, nagyon jó kisugárzású? fiatal ukrán szoprán, Olena Tokar.

Hasonlóan fogalmazott Baráti Kristóf hegedűművész is, aki szerint idénre született meg az a műsor, amelyet már tavaly is szerettek volna összeállítani, de kényszerszerűségből akkor erre nem kerülhetett sor. Idén nem lesz rezidens kamarazenekar ? a feladatot tavaly az Erkel Ferenc Kamarazenekar vállalta ?, ehelyett még több fellépő, a nemzetközi zenei élet kiváló szólistáinak meghívására törekedtek.

barati
Baráti Kristóf

Az érdeklődők a fesztiválon nyolc zongoristát ? köztük Víkingur Ólafsson izlandi, Olli Mustonen finn, Julien Quentin francia művészeket, illetve Farkas Gábort és Frankl Pétert ?, valamint négy hegedűművészt ? mások mellett Valeríj Szokolovot, Kirill Troussovot és Kousay Mahdit ? hallhatnak különböző felállásokban, de itt lesz például a zürichi Gringolts-kvartett is. A nyitókoncerten Várdai István, Baráti Kristóf és Szűcs Máté egy-egy tanítványával, Pusker Júliával, Anastasia Kobakinával és Vicki Powellel közösen fogja játszani Csajkovszkij Firenzei emlék című művét ? ismertették a szervezők.

Baráti Kristóf a műsorból kiemelte Sosztakovics zongorára és ütőhangszerekre átírt 15. szimfóniáját, amelyet augusztus 17-én Várdai Istvánnal, Víkingur Ólafssonnal, Tömösközi Lászlóval, Joó Szabolccsal és Schlanger Tamással közösen ad elő. Szintén érdekesnek ígérkezik Prokofjev hetedik, Sztálingrád címet viselő zongoraszonátája Olli Mustonen előadásában, és első alkalommal hallhatja a magyar közönség a finn művész új zongoraötösét is. Emellett a tavalyinál hangsúlyosabb szerepet kap a barokk zene, valamint lesz egy Stradivari-bemutató is.

vardai
Várdai István

A szervezők az idei évtől kezdve minden Kaposfesten szeretnének lehetőséget biztosítani 50 egyetemistának, hogy ingyenesen vehessenek részt a koncerteken. A cél az, hogy a magukat a jövő véleményformálóiként, szellemi elitjeként elképzelő fiatalok ?beavatást? nyerjenek a komolyzenébe.

?Szeretnénk bebizonyítani nekik, hogy nem csak a nagymamájuknak lehet érdekes a klasszikus zene? ? fogalmazott ezzel kapcsolatban Bolyki György, aki arról is beszélt: nyugodt körülmények és változatlan anyagi feltételek mellett vágtak bele az idei Kaposfest szervezésébe.

A fiatalok számára ismét lehetőség nyílik a Kaposfest-párna megvásárlására, vagyis diákigazolvány felmutatásával egy koncertjegy áráért élvezhetik mind a 14 klasszikus zenei koncertet. Idén is készülnek könnyűzenei, dzsessz- és gospelkoncertekkel, valamint egyéb, például gasztronómiai kiegészítő programokkal is, ezekről a szervezők későbbre ígértek tájékoztatást.

Forrás: MTI