Bár Ethan és Joel Coen eddig minden filmjét közösen írta és rendezte, a bemutató előtt álló The Tragedy of Macbeth-nek egyetlen rendezője és forgatókönyvírója Joel Coen – írta meg a Filmtett.ro.

The Tragedy of Macbeth idén ősszel érkezik a mozikba, és nemcsak a shakespeare-i tragédia legújabb adaptációjaként várják sokan, hanem a főszerepeket alakító Denzel Washington és Frances McDormand miatt is tömegek kíváncsiak rá. 

Hogy miért csak Joel Coen jegyzi forgatókönyvíróként és rendezőként a filmet, erre a kérdésre a zeneszerző Carter Burwell válaszolt a napokban egy tévéinterjúban: „Barátságos elválás volt.” Szerinte Ethan Coen azért nem szállt be ebbe a projektbe, mert annak kezdetekor egyszerűen nem akart filmmel foglalkozni; egyébként már 2019-ben kijelentette, hogy rövid szünetet tart a filmezésben, mivel más dolgokra – köztük a színházra és a színpadi rendezésre – szeretne összpontosítani.

Maga a film egyébként igazi ínyencségnek ígérkezik: Frances McDormand korábban azt mesélte, hogy a két főszereplő már az életkorának köszönhetően is a szokatlan módon árnyalja a klasszikus történetet: „Denzel is, én is idősebbek vagyunk, mint akikre általában a Macbeth szerepeit osztják. Túl vagyunk a menopauzán, túl a gyerekvállaló koron. Ez külön nyomással nehezedik a koronabirtoklási vágyukra. Azt hiszem, a legfontosabb különbség az, hogy ez az utolsó esélyük a dicsőségre.”

Egy másik Burwell-nyilatkozat szerint az egész filmet stúdióban forgatták, aminek köszönhetően a helyszín „egyáltalán nem lesz olyan, mint Skócia”, inkább egyfajta „pszichológiai valóságban” fog játszódni a történet.

Forrás: Filmtett.ro. A nyitóképen a Coen fivérek. Forrás: Flikr