(MTI) – Beke László több évtizedes tudományos és művészetszervezői munkásságáért, a magyar művészet nemzetközi megismertetése érdekében végzett sokoldalú tevékenysége elismeréseként kapta meg a Széchenyi-díjat.
    “Művészettörténész voltam, vagyok és az is leszek, olyan művészettörténész, aki túllát a szakmáján, vagyis másképpen látja a művészetet” – hangsúlyozta a tudós, aki a Magyar Képzőművészeti Egyetem címzetes egyetemi tanáraként is dolgozik. Fontosnak tartja, hogy a művészek megbíznak benne, de az is igaz, hogy sok mindent tesz az érdekükben.
    A művészettörténet klasszikus tudomány, de ő úgy tartja, ma több kell, hogy legyen. Ezért figyel a kortárs művészetekre, múzeumokra, kiállítási termekre. Ez annál is inkább természetes számára, mert hét évig dolgozott a Magyar Nemzeti Galériában, öt évig pedig a Műcsarnokban.
    Életének fontos része, hogy “kortárs művészettörténetet” tanít leendő művészeknek már 20-21 éve a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Büszke arra, hogy van egy olyan gimnáziumi tankönyve, amely műalkotásokat elemez és eddig húsz utánnyomása volt. “Ideje lenne már átdolgozni, mert kissé elavult” – mondta önkritikusan.
    Sokat dolgozott és dolgozik azért, hogy külföldi kapcsolatokat alakítson ki a magyar művészeknek, elsősorban a környező országokban. Szlovákiával például nagyon jó művészeti viszonyt épített ki és látja, hogy a Szlovák Nemzeti Galéria már húsz éve milyen komoly munkát végez.
    A szlovákok kritikus, őszinte módon szembenéztek tévedéseikkel, föltárták avantgárd művészetük értékeit és retrospektív kiállítások egész sorozatát állították össze. Most a szlovák kollégákkal azon vannak, hogy az 1920-as, 1930-as éveket bemutató tárlatot készítsenek, bevonva a lengyel, a román és a délszláv államok progresszív művészetét – hangsúlyozta Beke László.
    Az a terve, hogy megírja a legújabb kori magyar művészet történetét, munkájához a hátteret a Magyar Tudományos Akadémia adja.
    Beke László 1944. május 23-án született Szombathelyen. Az ELTE művészettörténet-magyar szakán diplomázott, majd az MTA művészettörténeti kutatócsoport tudományos munkatársa, a lyoni Lumiere Egyetem vendégprofesszora, 1988-95-ben a Magyar Nemzeti Galéria főosztályvezetője, 1995-2000-ben a Műcsarnok főigazgatója volt. 2000 óta az MTA Művészettörténeti Kutatóintézetének igazgatója, a Képzőművészeti Főiskola címzetes egyetemi tanára, 1990-94-ben tanszékvezetője is. Az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagja. 1989-ben Munkácsy Mihály-díjjal tüntették ki. Beke László kitüntetései közül – a Széchenyi-díjon kívül – nagyon büszke a francia irodalom és művészet lovagja nevű francia állami kitüntetésre és az annak idején itthon illegálisnak tartott párizsi Magyar Műhely Kassák-díjára 1977-ből.