Az ismert jazz-zongorista hallgatni Keith Jarrettet, nézni a Három óriásplakát Ebbing határában című amerikai filmdrámát, olvasni pedig a Rejtő-összest ajánlja.

Hogyan éled meg a jelenlegi helyzetet? 

Változó a hangulatom, amióta ebben a furcsa, szürreális világban éljük a napjainkat.
Van, hogy egészen jól elvagyok; gyakorolok, komponálok, zenét hallgatok, vagy
olvasgatok, keresztrejtvényezek. Aztán jön a sötétebb, borúsabb hangulat,
amikor azon is elgondolkozom, vajon lesz-e még igazán boldog, felszabadult
világ.

Kérlek, ajánlj három olyan
művet, amit most olvasol/nézel!
 

Bár a
kérdésben a „hallgatsz” nem szerepelt, engedtessék meg nekem, hogy lemezt is
becsempésszek a menübe, mégpedig az egyes ponthoz.

Keith Jarrett Trio at the Blue Note – The Complete Recordings I-VI

Számomra a jazz muzsika, és azon belül a zongora-bőgő-dob trió művészetének egyik csúcsát jelenti ez a 6 CD-ből álló album. Jó szívvel ajánlom azoknak is, akik nem kifejezetten jazzrajongók, hiszen annyi szépség, líraiság jelenik meg általa a „dögös” swingelés mellett, hogy mindenki megtalálhatja benne a kedvére valót.

Második ajánlatom a Három óriásplakát Ebbing határában című amerikai filmdráma. Nem csoda, hogy két Oscar-díjat is begyűjtött Martin McDonagh filmje, sőt, azt gondolom, többet is megérdemelt volna. Az utóbbi években kevés „igazi” filmet láttam. Olyat, amelyben nem hemzsegnek a számítógépes grafikák, és az értelmetlen, követhetetlen események. Ezt a mozit viszont sosem fogom elfelejteni; Frances McDormand fájdalommal átitatott arcát, és az élet keménységének leheletfinom, ugyanakkor kíméletlen, nyers bemutatását.

Végül Rejtő Jenő összes műveit ajánlom. Rejtő az én nagy kedvencem, hősöm! Művei szerettették meg velem az olvasást, humora a bőröm alá kúszott. Zseni volt! Tiszteljük, szeressük és olvassuk Rejtőt!

Hogy látod, a zenei élet működését nagyon át fogja rendezni a mostani helyzet?

Bizonyára nehezen fog magához térni ez a művészeti ág (is). Azonban látva azt, hogy akik eddig is erőszakosan, gátlástalanul törtek előre, most még nagyobb fokozatra kapcsoltak, azt gondolom, nem lesz változás, vagy ha igen, az még inkább a féltehetséges törtetőknek lesz előnyére. Persze nekik megvan az a közönségük is, akik tapsikolnak mindenhez, ami kedvencükkel kapcsolatos, de csak azért, mert van az egészhez valami „szupcsi” körítés, miközben a színpadon a zene, tehát a lényeg a nullával egyenlő. Ha lesz lehetőségem játszani a járvány után, természetesen örömmel megyek, megyünk.

A karantén feloldása után milyen
tervek, ötletek foglalkoztatnak?

Sétálni egy nagyot a párommal, szabadon, szerelemmel, szép lélekkel.

Az interjúsorozat többi része itt olvasható.