Mivel töltöd most az idődet otthon?

Lassan másfél hete, hogy ülök a szobámban. Az élet meglehetősen lelassult, tegnapelőtt például az volt az egyik legnagyobb esemény a környéken, hogy egy félőrült tök egyedül, perceken át üvöltözött a teljesen kihalt utcán, szidva valakinek az édesanyját. Tegnap meg azt vettem észre, hogy a konyhánkból és a fürdőszobánkból is eltűntek a csótányaink. Remélem, otthon maradtak ők is. Egy hete vettem észre, amikor kimentem az utcára, hogy furcsa a levegő, a szaga, az állaga, vagy nem is tudom, de itt a hetedik kerületben még nem éreztem ilyet. Aztán rájöttem, hogy olyan tiszta, amilyet még életemben nem lélegeztem be. Néha, mielőtt belépek egy boltba, nagy levegőt veszek, mint aki víz alá merül, pedig tudom, hogy ez baromság. Esténként a barátnőmmel és a lakótársammal társasozunk, általában én nyerek, egészen addig, amíg ezt elolvassák, mert összefognak ellenem és nem adnak nyersanyagot, hogy tovább építsem a gazdaságomat.

Mi volt az utóbbi időben a legemlékezetesebb kulturális élményed?

Az utóbbi pár hónapban nagyon sok régi filmet néztem újra, főleg olaszokat, Dino Risit és Monicellit. Nem mernék kiemelni egyet sem, de ezek a filmek továbbra is abban erősítettek meg, hogy az igazán jó vígjáték egyben kíméletlen társadalomkritika is. Remélem, több ilyen, és kevesebb gatyaletolós népbutítás lesz a magyar filmek között a továbbiakban.

Ajánlanál pár művet, amit otthon is lehet élvezni?

Imádom a Freakin Disco nevű formációt. Nem olyan rég improvizáltak a Kisüzemben Muhammad Ali és George Foreman 1974-es boxmérkőzésére. Fent van az egész produkció a Youtube-on, szerintem zseniális lett.

Gondolkoztam, hogy digitalizálom azt a sok régi képet, amiket örököltem, ezt amúgy mindenkinek javaslom, aki teheti. Aki szeret merengeni régi képeken, annak ajánlom a Fortepant.

A mostani filmek közül leginkább a Volt egyszer egy Hollywoodot, az Uncut Gems-t, A világítótornyot, a Kontroll nélkült szerettem, de jó volt még az Ad Astra és A mennyországnak kell lennie is. Az Élősködők tetszett, de szerintem egy kicsit túlértékelt. A legnagyobb csalódás nekem mint Taika Waititi-rajongónak a Jojo Rabbit volt.

A járvány megjelenésekor a művészmozik az elsők között zártak be, holott ők egyébként is a megélhetésükért küzdenek. A Cirko oldalán rengeteg filmet nézhettek meg online, mindenkinek ajánlom, mert ezzel is támogatjuk őket.

Végül ajánlanék pár filmes könyvet azoknak, akiket mélyebben érdekel a filmezés, és azoknak, akik megpróbálkoznának a felvételivel: Luis Bunuel: Utolsó leheletem, Egri Lajos: A drámaírás művészete, Kárnicz-Lichter: Kalandos filmtörténet. Nagyjából egy éve jutott hozzám Richard McGuire Here című rendhagyó képregénye, kevés dolog hatott rám erősebben, mint ez a könyv.

A nyitóképet Bach Máté készítette.

Az interjúsorozat többi része itt olvasható.