A Zsinagógák hete augusztus 27-én a Vörösmarty utcai zsinagóga újranyitó ünnepségével kezdődik. Ezt követi augusztus 29-én, vasárnap az egész napos sóletfesztivál az Újbudai Parkszínpadon, melynek családi programjai a legszélesebb közönség érdeklődésére tarthatnak számot. A napot Alex Clare londoni születésű soul énekes-dalszerző, majd Nissim Black amerikai haszid zsidó rapper koncertje zárja.

Ugyancsak 29-én tartják az újbudai zsinagóga megnyitóját. A nyitóünnepség szintén az Újbudai Parkszínpadon kezdődik, ahonnan az új tóratekercs utolsó betűinek beírása után a közösség tagjai együtt vonulnak át a zsinagógába.

A főváros második világháború előtt utolsóként átadott, egykor impozáns, ezer ember befogadására képes zsinagógája a háború után gyülekezet nélkül maradt, majd a hatvanas évek második felében jelentősen átalakították, és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) székháza lett. Az EMIH az épület 3. emeletén alakított ki újra imateret.

Szeptember 2-án az idén 200 éves óbudai zsinagógában bemutatják a bicentenáriumra kiírt pályázat győztes színművét, Hollós Csaba Mose Munz lajtorjája című egyfelvonásosát.

A Zsinagógák hete programsorozat záróeseménye az átalakított és kibővített újlipótvárosi Zsilip kKözpont megnyitója és az ott megrendezett családi nap. A programokról bővebb információ a zsinagogakhete.hu oldalon olvasható.

Nyitókép: az újbudai zsinagóga 1989-ben. Fotó: Fortepan/Mundrák Attila