Megvásárolná a kolozsvári önkormányzat az egykori New York Szálló épületét, amely a belváros egyik legimpozánsabb, egyben legrosszabb állapotban lévő műemlék épülete.

A volt New York szálló épülete Kolozsváron. Fotó: Biró István / MTI
A volt New York szálló épülete Kolozsváron. Fotó: MTI / Biró István

A kolozsvári impozáns ingatlan homlokzatát pár éve felújították ugyan, de belül leromlott az állapota, évek óta üresen áll. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) helyi frakciója 2020-ban azt javasolta a városvezetésnek, hogy vásárolja meg az értékes épületet, és alakítson ki benne kulturális központot.

„A mi álláspontunk nem változott, az önkormányzatnak élnie kell az elővásárlási jogával. Amint megkapjuk a hivatalos értesítést, kezdeményezni fogjuk, hogy az önkormányzat egy tárgyalóbizottság révén vásárolja meg" – nyilatkozott Oláh Emese. Hozzátette, tudomása szerint Emil Boc polgármester álláspontja is ugyanez.

Kolozsvár nemzeti liberális párti (PNL) polgármestere a helyi sajtó szerint január végén úgy nyilatkozott: az önkormányzatnak jelenleg lenne pénze, hogy az épület eladása esetén éljen elővásárlási jogával. A polgármesteri hivatalnak erre 2013-ban is lett volna alkalma, de akkor nem kívánt élni vele, sokallta az ingatlanért kért összeget.

Az egykori szálloda megvásárlása azután lett újra téma, hogy a magyar állam által finanszírozott Sapientia Alapítvány megvásárolta a Főtér másik oldalán található egykori Központi Szállodát, a Melody Hotelt. A román sajtó akkor a tulajdonosra hivatkozva arról cikkezett, hogy a magyar államhoz közel álló cégek a New York Szálló épületére is ajánlatot tettek.

Kolozsvár egyik legpatinásabb épülete, amelynek földszintjén, a New York Kávézóban egykor a város irodalmi élete is zajlott, közel két évtizede áll kihasználatlanul. Az ingatlant 2013-ban egy Ioan Bene kolozsvári üzletember érdekeltségébe tartozó cég vásárolta meg, azóta a vállalkozót adócsalásért letöltendő börtönbüntetésre ítélték, a cég ellen csődeljárást kezdeményeztek.

A Faclia című kolozsvári lap február elején azt írta: a cég ellen csődeljárás indul, miután a Kolozsvári Ítélőtábla jogerős ítéletében megerősítette a Kolozs megyei Törvényszék tavaly márciusban hozott erre vonatkozó alapfokú ítéletét. A Napocamin Kft. csődje a tulajdonában lévő ingatlanok eladását is jelenti, így a New York Szálló is gazdát cserélhet, és a kolozsvári önkormányzat élhet elővásárlási jogával – írta a lap. A polgármesteri hivatal mellett a művelődési minisztériumnak és a Kolozs megyei önkormányzatnak is elővásárlási joga van, de eddig csak a városvezetés jelezte érdeklődését.

A New York Szálló a város egykori neves főépítésze, Pákei Lajos tervei alapján épült 1893–94-ben. A 8500 négyzetméteres hasznos területű, négyszintes épületben egykor 105 szobás szálló, majd az 1950-es években egyetemi kollégium működött. Az épület az 1960-as évektől 2005-ig Continental Szálló néven fogadta a vendégeket. 2004-ben a gyulafehérvári Ardeleana Kft. tulajdonába került, amely nem fektetett az épületbe, így fokozatosan leromlott az állapota. Jelenlegi tulajdonosa az elmúlt években tataroztatta a homlokzatot, Kolozsváron ugyanis többszörös ingatlanadót kell fizetni az elhanyagolt külsejű ingatlanokért.