A Várkert Bazárban, a rendezvénysorozatot megnyitó ünnepségen Puskás Imre kiemelte: ezek a napok megmutatják, hogy a kulturális örökségvédelem nem belügy, nem egy intézményrendszerhez kapcsolódik, hanem sokaknak és sok közösség számára fontos, hiszen évente több tízezren látogatják a programokat. Tavaly például 145 településen 350 helyszín várta az érdeklődőket. A rendezvényen miniszteri kitüntetések és oklevelek mellett átadták a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére való felkerülést igazoló dokumentumokat is. Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottsága javaslatára és az emberi erőforrások miniszterének döntése alapján a Mária-tisztelet zarándok és búcsú hagyománya, a hajdúdorogi Krisztus-katonaság hagyománya, a novaji Remélés ? alakoskodó farsangi szokás, a magyarországi dudahagyomány és a magyar cirkuszművészet került fel a szellemi kulturális örökség magyar nemzeti jegyzékére, amely így már 24 elemet tartalmaz, a tehetséges roma gyerekek zenei képzését végző Rajkó-módszer pedig ötödikként került fel a jó gyakorlatok közé.

 

A régészeti lelőhely-bejelentők közül miniszteri elismerést vehetett át Somogyi Béla, akinek közreműködésével húsz év alatt több tucat tárgy került a nyíregyházi Jósa András Múzeum közgyűjteményébe, de elismerték Kiss Attila komáromi lakos munkáját is, aki a Komáromi Klapka György Múzeum régészeti munkáját segíti több mint huszonöt éve. Mindezek mellett átadták a Forster Központ által meghirdetett Költészet a kastélyban című alkotói pályázat díjait is.

 

A Kulturális Örökség Napjait kezdeményező Európa Tanács idén az Örökség és közösségek tematikát választotta a rendezvény fő motívumának, felhívva ezzel a figyelmet az önkéntes csoportok, szakmai és civil közösségek pótolhatatlan munkájára. Ezért ebben az évben először Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter elismerő oklevelet adományozott a programsorozat legaktívabb résztvevői számára. Elismerésben részesült a Sándor-palota látogatását és rendezvényeinek lebonyolítását 10 éve szerevező Lipcsey Csaba főmérnök, az Országház vezetett programjaiért felelős Kerekes Margit és szervezőcsapata, Budapestet bemutató sétáiért Horváth Péterné, Sopronkövesd teljes lakosságát minden évben aktivitásra buzdító szervező munkájáért Fülöp Zoltán, a falu polgármestere, valamint a Tardi Tájházak bemutatását végző Szikszai Imre és szervezőközössége.

 

Az idén 115 település jelentkezett a rendezvényre, a fővárosban 227 eseményt szerveznek. A hétvégén főúri paloták, kastélyok, kúriák, várkastélyok, lakóházak, népi épületek, ipari épületek, szakrális terek, temetők, közintézmények, múzeumok, galériák és könyvtárak nyílnak meg a látogatók előtt és tartanak jelmezes épületvezetés, tematikus sétákat, gyerekfoglalkozásokat, kiállításokat és koncerteket is. Budapesten első alkalommal lesz látogatható például a Nemzetgazdasági Minisztérium József Nádor téri épülete, ahol a látogatók csoportos tematikus séta során tekinthetik meg a miniszteri folyosót, irodát és tárgyalót, a trezorokat, a pénztártermet, az egykori banképület közgyűlési termét és a padlást is. Valamint szintén először vezetnek sétát a Citadella belső részére a Szabadság árnyékában címmel, amelyen a helyszín talán kevesek által ismert kulisszatitkaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

 

Forrás: MTI

Fotó: museum.hu