Az Ukrajnában zajló háború elől Magyarországra menekült kisiskolások számára szerette volna több civil szervezet és kulturális intézmény felhőtlenné és emlékezetessé tenni a tanév kezdetét.

Négyszáz, hazánkban élő, Ukrajnából menekült kisiskolást és hozzátartozójukat invitált a Nova Hvylja Ukrán Nemzetiségi Fiatalok és Családok Egyesülete, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK), a Móra Könyvkiadó és a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) a Fővárosi Nagycirkuszba, ahol A sztyeppe illata című előadást tekinthették meg a meghívottak. Az előadás szünetében a kiadó szervezetek átadták a Ribizli a világ végén című mesekönyvet az UNICEF partnerszervezetei és az általuk meghívott gyermekek számára.

A program előzménye az a 2021 decemberében a magyarországi ukrán nemzetiségi Nova Hvylja Egyesület által kezdeményezett, a Magyar Kormány támogatásával elkészült, a Kárpát-medence népmeséin alapuló ukrán nyelvű mesekönyv, a Ribizli a világ végén megjelenése volt. A kötetet a szomszédunkban dúló háborús konfliktus kirobbanása után közvetlenül 1500 példányban jelentette meg az OSZK, a PKÜ, a Móra Könyvkiadó és az Alföldi Nyomda. A 2022 őszén újabb 3000 példányban történő utánnyomást is megért népmese-válogatást az ukrajnai háborúból hazánkba menekülő családok, illetve az őket segítő szervezetek kapták meg, de már Kárpátaljára is jutott a könyvekből a belső-Ukrajnából menekült gyermekek számára. A válogatás, Zalka Csenge Virág mesegyűjteményének nyolc meséje kiterjed a teljes magyar nyelvterületre a Szigetköztől Székelyföldig, a Vajdaságtól Kárpátaljáig, képviselve a magyar nyelvű mesehagyomány lenyűgöző szépségét és gazdagságát.

Az UNICEF is felfigyelt az ukrán hagyományokhoz igazodó, képanyaggal illusztrált kötetre, ez adta az ötletet, hogy az új tanév kezdete előtt ajándékozók és megajándékozottak együtt töltsenek el egy tartalmas és színes délutánt. „Indítsd mesés élményekkel az iskolaévet!” mottóval 2023. augusztus 31-én négyszáz, hazánkban élő, Ukrajnából menekült kisiskolást és hozzátartozóikat invitáltak a szervezők a Fővárosi Nagycirkuszba, ahol A sztyeppe illata című előadást tekinthették meg. A vadregényes keleti sztyeppék mondákkal és gazdag történelmi hagyományokkal átitatott, egzotikus világába kalauzolja nézőit a cirkusz jelenleg is futó műsora, amelyben több nemzet, köztük ukrán artistaművészek elevenítik fel kulturális gyökereiket.

A könyvátadó gálán részt vett Grexa Liliána ukrán nemzetiségi parlamenti szószóló, Rózsa Dávid, az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatója, Dezsényi Balázs, az UNICEF Regionális Ukrán Menekültprogram Magyarországi Irodája oktatási tisztviselője, Pál Dániel Levente, a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalomszakmai igazgatója, a Fővárosi Nagycirkusz dramaturgja és Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója.

A gyermekek, családok Budapestre jutását Grexa Liliána megkeresésére az Építésügyi és Közlekedési Minisztérium, valamint a MÁV is támogatta.

A képen Pál Dániel Levente igazgató (PKÜ), Grexa Liliana nemzetiségi szószóló, Rózsa Dávid főigazgató (OSZK), Dezsényi Balázs oktatási tisztviselő (UNICEF), Fekete Péter főigazgató a Fővárosi Nagycirkuszban.

Forrás és fotó: OSZK