fbpx

Kulturális programok és vásári forgatag a Göcseji Dombérozón

A tájegység népi építészete lesz a kiemelt témája a VI. Göcseji Dombérozó elnevezésű programsorozatnak.

A hagyományőrző programot 32 település összefogásával július 8. és 17. között rendezi meg a Göcsej Civil Egyesület. A rendezvényt Zalaegerszegen, a Göcseji Tudásközpontban nyitják meg, melyre

kulturális programokkal és vásári forgataggal készülnek.

Július 9-én a Göcseji Aratónap – Ének a búzamezőkről című programot rendezik meg Nován, melynek több évtizedes hagyománya van. „A kézi kaszások sajnos lassan kiöregednek, de igyekszünk újakkal pótolni” – jelezte Németh József, a település polgármestere.

Göcsej népi építészete nagyon sok helyszínen kap hangsúlyt: többek között Hagyárosböröndön nyílik kiállítás, Nagylengyelben pedig a muzeológusok tartanak előadást.

A dombérozó égisze alatt 22 faluban rendeznek programokat.

Bemutatkoznak a hagyományőrző és művészeti csoportok, kézműves-foglalkozásokat szerveznek, a helyi értékeket kiállításokon mutatják be. A szervezett túraútvonalakon a tájegység természeti kincseit, növény- és állatvilágát, illetve a falvak népi építészeti jellegzetességeit fedezhetik fel a résztvevők.

A zárórendezvény július 17-én Gellénházán lesz. A szabadtéri színpadon koncertek váltják majd egymást, a térség településeiről érkező főzőcsapatok pedig a tájegység legízletesebb ételeit készítik el.

Nyitókép forrása: Facebook.com/gocsejidomberozo

A rovat további cikkei