A hosszú szünet után kertmozival, városismereti és gasztrosétával, világzenei, opera- és jazzkoncerttel, múzeumi bringatúrával, olvasósarok-megnyitóval, vásárokkal, tárlatvezetésekkel és filmvetítésekkel nyitják meg kapuikat június 3. és 6. között Szentendre kulturális intézményei.

A több mint egy éve tartó pandémiában a művészetek városa, Szentendre kulturális intézményei is sok nehézséget éltek meg. Annál nagyobb örömmel nyitják meg kapuikat a látogatók előtt a hosszú hónapokon át tartó online programszolgáltatás után.

A fesztiválokat és nagyrendezvényeket szervező Szentendrei Kulturális Központ, a Barlang, a P’Art Mozi, a Szentendrei Skanzen, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, a szentendrei TDM és a MANK együtt szeretné megélni a nyitás örömét, ezért szervezték meg az újranyitás hétvégéjét, a SzentendREstartot.

Csütörtök este a Szentendrei Kulturális Központ közösségi klubja, a Barlang magyar filmekkel indítja idei kertmozi szezonját.

A nyár folyamán heti kétszer lesz filmvetítés a Dunaparti Művelődési Ház mediterrán hangulatú kertjében. Rögtön az első héten két remek vígjátékkal, az Egy őrült pillanattal és a Rossz versekkel készülnek. A Barlang a kertmozin kívül koncertekkel, táncházakkal is várja a látogatókat az év folyamán.

A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár pénteken családi délutánt tart az épület előtti téren:

papírszínházmesét, társasjátékozást, kézműveskedést. Szombaton – a könyvtár névadójának emléket állítva – megnyitja a könyvtári inspiráció helyét, a Hamvas Béla bútoraival berendezett Hamvas Olvasósarkot.

A Szentendrei Szabadtéri Múzeum, a Skanzen már fogad látogatókat, de programjai június 4-én indulnak.

A Határtalan Skanzen bringatúrák programsorozatában másfél órás, tematizált, vezetett biciklistúrák során mutatják be a múzeumot a regisztrált látogatóknak. Szombaton és vasárnap pedig kurátori tárlatvezetést tartanak az Amikor minden más lett – élet a nagy háború alatt és után című időszaki kiállításában.

A MANK–ÚjMűhely Galériában vasárnap délelőtt a Kalandozás Pemzlivel című foglalkozáson alkothatnak

a gyerekek, családok, délután pedig Keserü Ilona Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész Jelmeztervek, szitanyomatok és rajzok Szentendréről, a 20. századból című kiállításában tartanak tárlatvezetést.

A szentendrei P’Art Mozi két filmvetítéssel ünnepli vasárnap az újranyitást:

egy 2021-es, csodás természetfilmmel, melyben a magyarországi vizek történetét mutatják be, valamint a Fellini – a lélek festője című olasz–francia–belga dokumentumfilmmel.

A Szentendrei Kulturális Központ a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége országos nyitókoncert-sorozatához csatlakozva, június 6-án a MűvészetMalomban tartja meg SzentendREstart koncertjét.

Az opera, a világzene és a jazz műfaját is felvonultató koncerten Szentendrén és a Dunakanyarban élő művészek lépnek fel: Fischl Mónika és Molnár Levente operaénekes, az Ötödik Évszak zenekar, Szvorák Katalin népdalénekes, a Sárik Péter Trió és Falusi Mariann. A műsorvezető Endrei Judit.

A Szentendrei TDM vezetett városismereti sétáiban Szentendrének mint a festők, a művészek városának sajátosságait ismerhetik meg a résztvevők.

Gasztrosétájában az Isterhez, azaz Dunához kötődő desszerteket ismerheti és kóstolhatjuk meg. A séták mellett a TDM két vásárt is szervez június első hétvégéjére: a belvárosi sétálóutcában a Dumtsa forgatagot, a hagyományos, szombati Bükkös-parti piacon pedig antik és lakossági bolhapiacot, kézművesvásárt és művésztalálkozóval egybekötött kiállítást.

Kép forrása: Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft.