fbpx

Kulturális útvonalak és innováció – Szabadtéri kiállítás a Szépművészeti Múzeum előtt

Magyarország kulturális útvonalaira, valamint kulturális innovációira hívja fel a figyelmet a Végtelen dűne című installációba helyezve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) közös szabadtéri kiállítása, amely az Európai Tanács (ET) Miniszteri Bizottsága magyar elnökségének hivatalos programjaként látható a Szépművészeti Múzeum előtt.

Magyarország ET-elnökségének programjaként tervezett kiállítást Strasbourgba Láss csodát! Kulturális útvonalak és innováció Magyarországon címmel, mivel azonban Nyugat-Európában a járványhelyzet rosszabbra fordult, múlt héten a tárlat ottani megrendezését le kellett mondani. Ezért az a döntés született, hogy az installációt a Szépművészeti Múzeum lépcsői előtt állítják fel – idézte fel a csütörtöki megnyitón a kultúráért felelős államtitkár.

Fekete Péter hozzátette: ahogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere korábban bejelentette, Magyarország az ET-elnökség fél éve alatt kulturális programok tömkelegével üzeni Európának, hogy mit gondolunk egymásról, a szomszédainkról, egymás elfogadásáról és megismeréséről.

Csonka-Takács Eszter, a Skanzen Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának vezetője emlékeztetett arra, hogy Magyarország május és november között tölti be az ET Miniszteri Bizottságának elnöki posztját. Az elnökség egyik kiemelt programja a most megnyílt kiállítás, amely innovatív elemekkel mutatja be Magyarország európai jelentőségű kulturális örökségét, modern művészeti gondolkodását, a pandémia kihívásaira adott kulturális válaszokat.

A Végtelen dűne című installáció, amely a Prágai Quadriennálén 2019-ben elnyerte a legjobb kiállítás díját, Balázs Juli, Kálmán Eszter és Nagy Fruzsina díszlet- és jelmeztervezők, Juhász András videóművész és Keresztes Gábor hangtervező munkája.

Csonka-Takács Eszter elmondása szerint jelenleg 47 országból 40 útvonal rendelkezik az Európa Tanács kulturális útvonala címmel, ezek közül kilenchez csatlakozott Magyarország. Az installáció alatt futó LED-padló részben ezt a kilenc útvonalat eleveníti meg.

Emellett a LED-padló láthatók a járványhelyzet alatt a magyarországi múzeumok és kulturális intézmények – a Magyar Cirkuszművészeti Központ, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Hagyományok Háza, a Budapest Bábszínház, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Filharmónia Magyarország, valamint az Országos Széchényi Könyvtár – által kifejlesztett innovációk.

A szabadtéri tárlat szeptember 23-ig ingyenesen látogatható.

Fotók: Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára beszédet mond az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága magyar elnökségének hivatalos programjaként megvalósuló Láss csodát! Kulturális útvonalak és innováció Magyarországon című szabadtéri kiállítás megnyitóján a Hősök terén 2021. szeptember 16-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A rovat további cikkei