Egy nép addig marad meg, amíg a saját kultúráját meg tudja őrizni – vallja Kovács Gyula Makovecz-díjas pomológus. Vajon hogyan függ össze a gyümölcsészet és a kultúra? Miben segíti a mindennapokat, ha visszanyúlunk a hagyományainkban rejlő hasznos tudáshoz? A Petőfi Akadémia első epizódja erre keresi a választ.

A Petőfi Kulturális Ügynökség április 1-jével Petőfi Akadémia címmel videósorozatot indított a Kultúra.hu YouTube-csatornáján. A kisfilmek őseink feledésbe merült tudásanyagát idézik fel számunkra – ismereteket szerezhetünk többek közt a kenyérsütésről, a gyümölcsfametszésről, a komposztálásról vagy éppen az ecetkészítésről.

Az első epizódban Kovács Gyula pomológus osztja meg gondolatait arról, hogy miért is bírnak megtartó erővel hagyományaink, és miért felelősségünk az abban rejlő hasznos tudás továbbadása a fiatalok számára. Kovács Gyula, a Kárpát-medencében őshonos gyümölcsfajták megmentésének céljából megalakuló Tündérkert alapítója az 1990-es években kezdett tudatosan ősi gyümölcsfajták gyűjtésével foglalkozni. Jelenleg több kisebb-nagyobb területen körülbelül 3500 gyümölcsfajtát őriz, ezzel Európa legnagyobb egy nemzethez kötődő gyümölcsgyűjteményét hozta létre.

A nemrégiben megjelent Gyümölcsök és praktikák a Tündérkertből című könyvet Ambrus Lajossal társszerzőként jegyzi. A kiadvány a magyar gyümölcsismeret és gyümölcstermesztés világába invitál minket, egyszerre működik kézikönyvként, almanachként és forrásgyűjteményként.

A hétfőnként jelentkező Petőfi Akadémia célja, hogy online adatbázisa legyen a hagyományainkban rejlő hasznos tudásnak.