Új beszélgetéssorozatot indít szerdán a Kertész Imre Intézet a Pilinszky 100 programsorozathoz kapcsolódva.

A nyitóbeszélgetés vendége Hafner Zoltán irodalomtörténész, a Kertész Imre Intézet kutatási igazgatója lesz, aki csaknem harminc éve kutatja Pilinszky életművét. Szabó Anett moderálásával egyebek között arra keresi majd a választ, hogy hogyan vált korának legendájává Pilinszky János, és kultusza miként él tovább a mai populáris kultúrában.     

A minden hónap második hetében, szerdánként jelentkező rendezvény a Pilinszky 100 programsorozathoz kapcsolódva kezdődik, így Pilinszky Jánoshoz köthető művészek és közéleti személyiségek idézik meg egyebek között az irodalmi életmű jelentős állomásait, Pilinszky szerelmeit és barátságait, napjainkban is jelenlevő kultuszát.     

A Kertész Imre Intézet Pilinszky János halálának 40. és születésének 100. évfordulója alkalmából féléves programsorozatot indított május 27-én, amely nemcsak a költő műveinek minél szélesebb körben való megismertetését, hanem szellemi örökségének továbbvitelét is célozza. Az ingyenes, zenei és irodalmi produkciókkal színesített beszélgetéseket személyesen és online is figyelemmel kísérhetik majd az érdeklődők a Kertész Imre Intézet Benczúr utcai székházában.     

A 2017 januárjától működő Kertész Imre Intézet Nobel-díjas írónk munkái mellett Arthur Koestler, Petri György és Pilinszky János hagyatékrészeit, valamint Sziveri János teljes hagyatékát is kezeli.  Az intézet célja a tulajdonába került szerzői hagyatékok és kiadatlan művek, a szerzőkről szóló irodalmi anyagok összegyűjtése, feldolgozása, sajtó alá rendezése és az alkotók emlékének méltó ápolása.

Nyitókép: Pilinszky János 1969-ben. Fotó: Fortepan/Hunyady József