fbpx

Kultúrházak meséltek nekünk

A szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ több helyszínen is várja az érdeklődőket február 10. és 12. között.

Az Aba-Novák Agóra kamaratermében február 10-én egy rendhagyó, Felhangolva! című rendezvénnyel készülnek: olyan klub mutatkozik be és teszi meg első lépéseit a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat keretében, mely hangszeren játszó fiatalok számára biztosít tanulási, gyakorlási lehetőséget. A klubfoglakozások keretében a könnyűzene stílusai mellett zenekari praktikákat, technikai ismereteket sajátíthatnak el a gyerekek. Az egyéni, a klub tagjainak igényeihez alakított klubnapokon a legfontosabb az együttzenélés élményének biztosítása, melyet egyéni hangszeres órákon nem vagy csak nagyon kötött formában lehet megvalósítani. Hogy milyen értékes és fontos egy ilyen klub létezése, arra a Felhangolva! ad majd választ!

abanovakszolnok
Aba-Novák Agóra Kulturális Központ

 

A Napsugár Gyermekházban február 10-én Holdműhely várja a játszani vágyókat. A Holdműhely elnevezésű kreatív tanoda 2016. november 25-én indult és felnőttek részére biztosít havi egy alkalommal alkotási és kikapcsolódási lehetőséget. Az estébe nyúló programsorozat alkalmanként más-más témát kínál résztvevőinek. Elsősorban a népi kézműves szakmákat, illetve azokra épülő hagyományos technikákat, anyagokat és eszközöket, azok használatát, mesterségek fogásait tanulják meg, szakképzett kollégáink irányításával, autentikus környezetben. Emellett lesz még fiatalokat célzó szabadidős foglalkozás, vagyis Pingpong night, valamint Helyi termékek vására és táncház is.

 

Az Agóra aulájában február 11-én 19 órától rendezik meg a Szeres Táncházat, melynek már évtizedes hagyománya van a városban. Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ a Szeres Népzenei Együttessel együttműködésben 2006 januárja óta, havi rendszerességgel rendezi meg a Szeres Táncházat. Az együttes saját programját, elsősorban a moldvai, gyimesi, csíki, a Délalföldi dallamokból, és a népi jeles napok ünnepi szokásainak felelevenítésével állította össze. A táncházban a táncokat kevésbé ismerő vendégeknek szakavatott, lelkes oktatók tanítják be. A rendezvényen kézműves mesterek mutatják be portékáikat a táncházi forgataggal párhuzamosan.

 

A Debreceni Művelődési Központ többek között farsangi zenés játszóházzal, interaktív foglalkozásokkal, kiállítással, valamint közösségi disznótorral készül az eseményre.

A programsorozat február 10-én reggel 9 órakor a Hogyan változott zöldségtermesztésünk az EU-csatlakozás után? című előadással veszi kezdetét a Debreceni Művelődési Központ Újkerti Közösségi Házában, melyet ugyanitt a kisebbeknek kedvező farsangi zenés játszóház, a Kismacsi Közösségi Házban pedig játszóházi foglalkozás követ, melynek keretében a gyermekek feleleveníthetik a farsangi szokásokat és vidám álarcokat készíthetnek. Ezen a napon a Belvárosi Közösségi Házban tart előadást Hídvégi-Üstös Pál, a Tisza Nagykövete, túlélési és navigációs specialista, extrém túrázó, valamint ekkor rendezik meg az V. Szathmári Pap Károly Nemzetközi Fotográfiai Fesztivál záróünnepségét is. Az esemény második napján a farsangi foglalkozások mellett gyermeksakkverseny, legórobot-programozás, valamint az ?Utolsó Vicsora?, vagyis közösségi disznótor és a szülők bálja is várja az érdeklődőket, ahol a Debreceni Népi Együttes csoportjainak produkciói után a Bürkös zenekar húzza majd a talpalávalót.

 

A Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házának Klubtermében február 10-én 17 órakor nyílik meg Szathmári Pap Károly haditudósító fotográfus emlékkiállítása, melyet március 5-éig tekinthetnek meg az érdeklődők.

kult
A Debreceni Népi Együttes táncosai

 

A Pécsi Kulturális Központ kiállítással, lemezbemutató koncerttel és retro filmvetítéssel is készül a rendezvényre.

 

A Kultúrházak éjjel-nappal keretében Pécsett, a Patacsi Művelődési Házban február 10-én 10:30-kor a Kerekítő című programmal, ölbeli mondókákkal és játékokkal várják a családokat, 19:00-kor pedig a Liliomfi című Makk Károly-filmet lehet megnézni a Pécsi Kulturális Központban. A Farsangi Móka február 11-én kézműves foglalkozással és álarcszépségversennyel folytatódik a Patacsi Művelődési Házban, ahol 16:00-kor hirdetik ki a Népi farsangi öltözetek című rajzpályázat eredményeit. A helyszínen a kisebbek még egy állati fejtörőben is részt vehetnek öt órától, színes, gyermekeknek szóló programokban tehát nem lesz hiány. És nincs ez másként az egész családot, így a felnőtteket megcélzó rendezvényekkel sem: a Szent Mihály Házban 15 órától a Tamás Éva Játéktára című vidám, interaktív, az egész családot megmozgató farsangi koncert, a Pécsi Kulturális Központban pedig a Lélekzengetők lemezbemutató előadása várja a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Mindezek mellett pedig a rendezvény keretei között február 11-én tekinthető meg utoljára a Szemelvények a 100 éves Szalavári Imre népi iparművész munkáiból című kiállítás.

 

Az intézmények programjait látva megállapíthatjuk: érdemes lesz felkeresni a helyi kulturális központokat, ugyanis színes, hagyományőrző és izgalmas rendezvények egész sorával készülnek.

15977079_10154035839066260_7765414471816180166_n
Szemelvények a 100 éves Szalavári Imre népi iparművész munkáiból

 

Hírességek, akik a kultúrházat választották

 

Mindennapi hagyományaink részét képezik ezek az intézmények, melyeket többek között híres, elismert személyiségek is látogatnak. A Debreceni Művelődési Központ nagy tisztelettel emlékezik arra, amikor a 2016. április 6-án és 7-én megrendezett Cívis Népzenei Versenyen való zsűrizésre elfogadta felkérésüket a DMK Józsai Közösségi Házába Sebő Ferenc, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas énekes, népzenekutató, a hazai hangszeres népzenei és táncházmozgalom egyik elindítója, a Sebő Együttes vezetője, Birinyi József népzenész, népzenekutató és Eredics Gábor népzenész.

A Pécsi Kulturális Központ pedig boldogan elevenítette fel, hogy eddig már Szalóki Ágnes Artisjus-díjas és többszörös Fonogram-díjas énekesnő, előadóművész, dalszerző, illetve Szokolay Dongó Balázs zenész, zeneszerző, a Zeneakadémia tanára, az MTA Zenetudományi Intézetének munkatársa mellett többek között a Magyar Állami Népi Együttes, valamint a Pannon Filharmonikus Zenekar és a Bartók Béla Férfikar művészei is felléptek náluk.

Készítette: Tóth Eszter

Fotó: Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Facebook-oldala/debrecenimuvkozpont.hu/Pécsi Kulturális Központ Facebook-oldala

A rovat további cikkei