Bukovinai_szekelyek
Jegyespárok 1910-ben Radautzon

A jubileum alkalmából május 18-án a szövetség székhelyén, Bonyhádon konferenciát rendeznek, amelyen értékelik az eltelt három évtized munkáját és a szövetség további működéséről, valamint a bukovinai székelyek és más, Magyarországon működő székely civil szervezetek közötti kapcsolatról is szó lesz. A bonyhádi székely házban kutatóhelyet alakítanak ki, ahol tanulmányozni lehet majd a szövetségnél összegyűlt történeti, néprajzi dokumentumokat.

Augusztusban harmincadik alkalommal bonyolítják le a Bukovinai Találkozások nemzetközi folklórfesztivált Bonyhádon; márciusban Nagymányok ad otthont a Sebestyén Ádám nevét viselő székely mesemondó versenynek, áprilisban pedig Bátaszéken rendezik meg a 11, székely borversenyt. Ez utóbbi idén gasztronómiai programmal is kiegészül, a tervek szerint régi receptek alapján, növényekből készült bukovinai ételeket mutatnak be

Somberek_betlehem
Betlehemi játék, Somberek, 1945

 

Augusztusban és októberben Máriagyűdön és Kismányokon tartank székely búcsút.

November 23-ára első alkalommal országos szóló népdaléneklési versenyt hirdet a szövetség, amely Nyisztor Bertalanné népdalénekes nevét viseli. A névadó 1897-ben Székelykevén született, s 1978-ban a Röpülj, páva című vetélkedőben szerepelt sikerrel székely népdalokkal, 1983-ban kapta meg a népművészet mestere címet. A versenyt a tervek szerint kétévente rendezik meg felváltva a Bada Ferenc-szólótáncversennyel, amelyet 2018 őszén bonyolítottak le először.

Forrás: MTI

Fotók forrása: bukovina.hu/fototar